Medisin mot kols ved forstørret prostata?

Spørsmål

Hei. Juli 2015 fikk jeg påvist kols, har siden da gått på Duaklir Genuair Inh pulver, som min fastlege ga meg resept på. Under Advarsler og forsiktighetsregler, står det at man skal rådføre seg med lege hvis, dersom du har problemer med urinering eller problemer på grunn av forstørret prostata. Tidligere i sommer fikk jeg påvist forstørret prostata med vannlatingsproblem. Naturlig nok, kontaktet jeg min fastlege, og snakket om dette, spurte om jeg kunne få en annen type inh. pulver, slik som Serevent Inh pulver. Men da måtte jeg også bruke Spiriva Inh pulver, dette fordi dette skulle ha samme virkning som Duaklir. Så leste jeg at Spiriva, også inneholder et stoff som en skal være varsom med ved forstørret prostata. For øyeblikket bruker jeg bare Serevent Inh pulver. Kan også nevne at jeg er veldig plaget av sprengt blodkar i venstre øye, kan det være et stoff i Duaklir, Serevent og Spiriva som gjør at jeg plages med sprengt blodkar i øyet? Så nå er jeg veldig usikker på hva jeg kan bruke av Inh pulver, hva mener du?
Setter stor pris på svar på spørsmålene mine.

Svar

Hei

Som du kanskje vet er inhalasjonsmedisinen Duaklir en kombinasjon av to forskjellige typer medisiner/virkestoffer. Den ene typen heter langtidsvirkende b2-agonist som skal være med på å holde muskulaturen rundt luftveiene dine avslappet. Et eksempel på langtidsvirkende b2-agonist er Serevent som du nevner at du bruker. Handelsnavnet for langtidsvirkende b2-agonist som er i Duaklir er Oxis. Den andre typen medisin som er i Duaklir kalles antikolinergika. Handelsnavnet på den antikolinerge medisinen som er i Duaklir er Eklira. Spiriva er et annet eksempel på antikolinergika. Nå håper jeg at disse navnene ikke gjør der mer forvirret enn opplyst, men det har blitt mer og mer vanlig å kombinere to medisiner i en device, og mulig noe vanskeligere å ha oversikt. Handelsnavnene er ikke nødvendigvis så viktig å kjenne til, men det som er viktig å kjenne til er at bivirkningsprofilen til en bestanddel i en kombinasjonsmedisin kan gjøre slik at man ikke kan bruke den.

I ditt tilfelle er det bivirkningsprofilen til såkalte antikolinerge medisiner som er relevant. Det er ikke vanlig at slike medisiner alene er årsak til vannlatingsbesvær, men det er kjent at de kan forverre besvær hvor forstørret prostata er årsak. Det finnes flere typer antikolinerge inhalasjonsmedisiner hvor Eklira og Spriva bare er to eksempler. Hvorvidt du bør bruke denne typen medisiner kommer an på i hvor stor grad det er nødvendig at du bruker den, og i hvor stor grad du har bivirkninger. Her må du og legen din i samråd altså diskutere nytteverdien opp imot potensielle bivirkninger av at du bruker antikolinerge inhalasjonsmedisiner til daglig. Når det er sagt, har ikke alle disse medisinene helt lik bivirkningsprofil, slik at du kan oppleve bivirkninger i forskjellige grad av den ene og den andre. Nå vet jeg ikke hvor alvorlig kols du har, men jeg vil anbefale deg å prøve deg frem - selvfølgelig i samråd med din lege. Det som kan være aktuelt er å først bruke Serevent sammen med en type antikolinerg medisin i to uker, for så å kun bruke Serevent alene i to uker. Dette vil kunne gi deg en pekepinn på hvorvidt du opplever antikolinerg medisin som nyttig hva pusten din angår. Etter to uker videre med kun Serevent kan du forsøke en annen antikolinerg medisin sammen med Serevent i to uker for å se om du opplever det som annerledes enn den første kombinasjonen. Du må selvfølgelig også være oppmerksom på potensiell forskjell i bivirkninger. Målet med medisiner er å bruke et minimum som gir tilfredsstillende effekt og så lite/få bivirkninger som mulig. Jeg har ikke veldig stor tro på at inhalasjonsmedisinene er årsak til sprengte blodkar i øyet ditt.

Håper dette var nyttig for deg. Lykke til!