Medfødt brystdeformitet

Spørsmål

Hei. Jeg har Polands syndrom, og skal inn på Rikshospitalet i løpet av 2017 for å se om jeg kan få dekket brystkirurgi. Jeg er litt bekymret for at jeg ikke får det. Kan i tilfelle en plastisk kirurg som er vant til brystoperasjoner/silikon få like godt resultat, eller er det mer utfordrende ved Polands syndrom? Jeg regner med at det normale brystet også får et mindre implantat for at de skal ligne?
Legger ved et bilde.

Svar

Ved Polands syndrom mangler den store brystmuskelen på den ene siden av brystet, og vanligvis er selve brystet også lite utviklet med lite eller intet brystvev og liten og høyere brystvorte sammenlignet med den friske siden. Pasienter som har dette får vanligvis dekket rekonstruksjon av det manglende brystet med en silikonprotese. Protesen kan da ikke legges under brystmuskelen siden denne mangler, og rekonstruksjonen vil dermed tilsvare en brystforstørring over brystmuskelen. Det er også en fare for at brystvorten på den syke siden vil bli liggende høyere enn den andre siden, så du kan godt si at en slik rekonstruksjon er mer utfordrende enn en vanlig brystforstørring slik også rekonstruksjon etter brystkreft er det. Når jeg ser på bildene av deg, er det en tydelig sideforskjell mellom hø og ve side, men sideforskjellen er liten, og det ser ut som om du har et normalt utviklet bryst med et litt mindre volum. Du har vel også hatt melk fra dette brystet hvis du har ammet. Jeg vil derfor tro at dette vil falle utenfor det offentliges ansvarsområde. Det er flere muligheter hos deg. Det går an å forstørre bare det ene brystet evt begge bryst med ulike volum i protesene. Dette vil gi likt volum i en BH, men hø bryst vil være løsere og ha en lavere brysvorte. For å få de likere må du derfor stramme opp og heve brystvorten på den syke siden, et såkalt brystløft.

Håper svaret kan være til hjelp.