ME ?

Spørsmål

hei jeg er ei ung jente som blir utredet for ME tretthetssyndrom. Jeg har hatt kyssesyken for over et år siden. Siden det har jeg vært utrolig trett. Jeg sover veldig mye, har ingen problemer med å sove døgnet rundt,men blir aldri uthvilt. Jeg har alltid vært ei aktiv jente og tok ikke hensyn til kyssesyken grunnet at jeg ikke var klar jeg hadde hatt den før etterpå.Har hatt i lengre tid problemer med å puste til tider da halsen min blir/tykk/ altså lymfene hovner opp. Jo mer jeg trener jo dårligere form blir jeg i føles det. karakterene min har rast ned drastisk og konsentrasjonen min er dårlig. Jeg har før kunnet lese en gang gjennom stoffet til en prøve og fått ganske gode resultater men nå kan jeg lese det 100 ganger og får det likevel ikke inn i hodet.Jeg har alltid hvert veldig perfeksjonist men nå er jeg bare blitt vimsete. Jeg blir naturligvis deppa over at jeg ikke kan leve som før, liten tid til venner osv.Jeg hovner også opp i ansiktet om morgenen. Tror du jeg har ME? Kan det være andre sykdommer? Legen min har tatt alle slags mulige prøver som blodprøver, scanning av hodet, urinprøver og finner ikke noe galt. Jeg har alle de riktige verdiene og er eller sunn. Så han sendte meg til psykolog. Psykologen tror jeg har ME etter en tid med samtaleterapi, men for å fastslå diagnosen må jeg gå til nevrolog da? Har ikke lyst å ha denne sykdommen, men vil ha et svar på hva som feiler meg. Jeg går på toppidrettsgym. og trenger en snarlig diagnose siden jeg går på siste året og trenger forståelse av lærere osv.Føler de bare tror jeg er lat. håper på snarlig svar.

Kvinne, 18 år

Svar

Hei.

Du er altså en jente på 18 år, som har en lang rekke plager, og din helse er vesentlig forverret fra tidligere, og dette har vart i ett år.
Du har symptomer av både fysisk og psykisk karakter, og du sliter med en svær trøtthet og økt søvnbehov.

Disse tingene utredes du for av din lege, og det er bra.
Du forteller at legen din hittil ikke har funnet noe galt ved de undersøkelsene som er foretatt, og det er jo bra i seg selv.
Det er bedre å ikke finne tegn på sykdom, enn å finne tegn på sykdom.

Det at legen din har sendt deg til psykolog, kan tolkes i to retninger:
At legen antar at dine plager er av psykologisk karakter og at du burde forsøke behandling hos psykolog, eller at legen ønsket at en psykolog skulle vurdere om dine plager kunne være av psykologisk karakter, altså en del av en utredning.
Har du spurt din lege om akkurat dette ? Det er jo to forskjellige utgangspunkt, og det kan være greit for deg å vite hva din lege tenker om akkurat dette.

Det er uansett flott at du har vært til samtaleterapi hos psykolog, enten det er for utredning eller om det er et forsøk på behandling. Og bare det å ha slike plager som du har, må jo være en slik påkjenning at det uansett må være riktig å ha samtaler med en psykolog.

Psykologen "tror" at du har ME. Dette er jeg ikke helt fortrolig med.
Psykologers spesialkompetanse er nemlig innen psykiske lidelser og psykologiske fenomener, mens diagnostikk og vurdering av sannsynligheten for ME er en kompleks og omfattende medisinsk vurdering som skal gjøres fra legehold. Derfor synes jeg at din psykolog skal overlate det å komme med vurderinger i forhold til ME, og evt mistanke om ME, til din fastlege og evt nevrolog.

Du spør om jeg tror du har ME.
Jeg forstår at du spør, men et så viktig spørsmål er IKKE noe jeg skal "tro" noe som helst om, la det være helt klart.
Jeg vil som lege ikke "tro" noe som helst om personers plager, uten at jeg kan foreta en undersøkelse og en utredning, for det å "tro" noe om diagnoser, er jo bare "gjetning på høyt plan", og det har du absolutt ingen som helst nytteverdi av. I verste fall vil det bare være villedende for deg.

ME er en helt særdeles sjelden sykdom, som påfallende mange personer engster seg for helt unødig, fordi symptomene man har ved ME også kan forekomme ved en helt ualminnelig lang rekke andre sykdommer, både fysiske og psykiske, og dette gjør at man "kjenner seg igjen" i symptomene.
Men det å kjenne seg igjen i symptomer på ME, er særdeles langt fra ensbetydende med at man har denne tilstanden.

ME-diagnosen kan ikke bekreftes med noen som helst prøver eller spesialundersøkelser. Diagnosen kan kun stilles etter at pasienten med sikkerhet har fått utelukket alle de andre mulige årsakene til samme typer symptomer, igjennom grundige utredninger. I tillegg er det et sett med kriterier / symptombeskrivelser som må stemme, for å kunne stille denne diagnosen.

Jeg vet ikke hvilke undersøkelser din fastlege har gjort av deg, så jeg kan på ingen måte si noen som helst om du er "fullstendig" utredet eller ikke.
Det jeg kan si, er at en person MÅ utredes for "alt", før legen kan eller skal begynne så mye som å tenke i retning av ME.
Dersom fastlegen etter en komplett utredning ikke finner noen som helst forklaring på pasientens plager, og også mulige psykiske lidelser er utelukket, slik som f.eks. depresjon, og fastlegen vurderer ME som en mulig diagnosen, så skal pasienten henvises til nevrolog.
En så sjelden og alvorlig tilstand skal diagnostiseres og følges opp av nevrolog.

Dette var mine tanker om din situasjon. Jeg vet at du ikke har fått svar på det du spurte om, dvs om jeg tror du har ME, men det er altså helt bevisst fra min side, for jeg synes det ville ha vært helt ualminnelig sleivete av meg å skulle tro noe som helst om dette.

Jeg håper imidlertid at du finner noe av nytte i den generelle informasjon om ME her, og i mine tanker om din situasjon.

Jeg støtter deg 100% i å søke en forklaring på dine plager, for du kan ikke fortsette å ha det slik.
Det får du gjennom en fortsatt tett kontakt med din fastlege. Jo vanskeligere et medisinsk problem er, jo viktigere er det å holde seg til samme lege over tid og gjennom hele utredningsprosessen.

Jeg ønsker deg lykke til og god bedring.