Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

ME eller noe annet?

Spørsmål

Hei!
Jeg er ei jente på snart 30 år, småbarnsmor til to gutter på 4 og 6, og gift med en herlig mann :)
Først og fremst lurer jeg på om det er vanlig å ha hovent merke etter flåttbitt, etter 2 år?
Fikk et flåttbitt sommeren 2012 og har enda hovent merke etter dette på magen. Da jeg fikk flåttbittet våknet jeg av at det var vondt å snu seg i senga, vondt å bøye seg dagene etter. Hovnet opp og fikk rød ring rundt som jeg var hos lege med. Fikk da en antibiotikakur for dette selv om legen mente det ikke var noen fare. Legen min sier enda at det er vanlig å ha merke etter dette så lenge etter, men jeg har ikke hørt at der er vanlig. Spør derfor her :) Klumpen er ca 1 cm stor.
Jeg fikk me/utmattelsesyndrom diagnose i januar 2014. Har da gått med plager siden sensommeren/sep 2012. Veldig svimmel, hodeverk, stiv nakke, vanskelig for å konsentrere meg, muskelverk spesielt i rygg, armer og ben, og veldig trøtt og sliten i kroppen. Stort søvnbehov, og i perioder føler jeg meg som om jeg har influensa konstant. Har gode og dårlige perioder, så det svinger. Er veldig nedsatt i formen i forhold til hva jeg var før, da var jeg mye mer aktiv og hadde mer energi. Vil gjerne høre hva du tenker om dette. Om det er noe mer som burde vært undersøkt med tanke på flåttbittet, me, eller andre ting som det burde vært sjekket opp i?
Har vært hos nevrolog, og det ble der tatt blodprøver på autoimmune sykdommer, og også jernlager. Lå da i nedre grense på jernlager, har gått på jerntabl uten noen merkbar forskjell. Har også tatt en haug med blodprøver hos fastlege, ct av bihuler, samt mr av hodet i 2012. Pluss utredning på ønh, med denne testen hvor det skylles i ørene osv. Mente at jeg hadde hatt krystallsyken og ikke ble kvitt plagene.
vil som sagt ha en annens perspektiv og mening på plagene mine og hva de kan skyldes. Og gjerne tips til hva jeg kan gjøre med disse plagene mine. Er 30 år og vil gjerne kunne jobbe og ha et mye mer aktivt liv enn det jeg har nå.

Svar

Først og fremst lurer jeg på om det er vanlig å ha hovent merke etter flåttbitt, etter 2 år?

Hei.
Du spør først og fremst om det er vanlig å ha en hevelse etter et flåttbitt 2 år etter bittet. Det er det absolutt ikke. Det pleier nesten alltid å forsvinne etter noen uker. Det er også viktig å være oppmerksom på at den lokale hevelsen man får rundt et flåttbitt, IKKE er borreliainfeksjon, men en vanlig fremmedlegemereaksjon, dvs det samme som man ville fått av en flis eller torne i fingeren e.l. Det er jo slik at hodet til flåtten sitter igjen i huden når man fjerner flåtten (og det gjør ingenting) og dette gir en fremmedlegemereaksjon, og det vil da vanligvis bli oppløst og absorbert av kroppen. Men et fremmedlegeme i huden, inkl. restene av et insekt som i dette tilfelle, kan i noen tilfeller kapsle seg inne og forbli der. Siden du snakker om en 1 cm stor klump der hvor flåtten var, så er det en mulig forklaring. Det kan isåfall fjernes i lokalbedøvelse hos fastlegen, og det ville jo jeg absolutt ha gjort om jeg var deg (eller legen din), siden det er så enkelt å gjøre det, og ingen hensikt i å beholde det der. Og siden det har gått så lang tid som du beskriver og det er der fremdeles. Da er det utsikter til at det vil forbli der permanent, om du ikke fjerner det.

Så til ME / utmattelsessyndrom som du fikk diagnostisert i januar 2014. Dette kan jeg svært lite om, og er ikke den rette å spørre, la det være sagt med en gang. Du beskriver en lang rekke symptomer som svimmelhet, hodeverk, stiv nakke, konsentrasjonsproblemer, muskelsmerter, trøtthet og slitenhet i kroppen, stort søvnbehov, influensafølelse, lite energi, men svingende i intensitet. Du vil gjerne vite hva jeg tenker om dette, sier du, og det er andre ting som burde vært undersøkt.
Nå vet ikke jeg om hvorfor du har fått stilt diagnosen ME, og på hvilket grunnlag. Er det pga de symptomene du her har beskrevet? Isåfall er jo det da en mulig forklaring, som for alt jeg vet, kan være korrekt.
Men for å stille diagnosen ME, så må alle andre diagnostiske muligheter være utelukket først, vha grundige undersøkelser. Det er jo slik at ME-diagnosen har symptomer som kan ligne på svært mange andre sykdommer, og derfor kan ikke denne diagnosen stilles før alle andre årsaker til pasientens symptomer har blitt utelukket. Ellers kan man jo risikere å overse f.eks. en sykdom som kunne vært behandlet. Videre så er det som du vet, ingen undersøkelser, blodprøver eller noe som kan bekrefte ME-diagnosen. Sykdommen stilles på bakgrunn av symptomene, og under forutsetning av at alle andre tenkelige sykdommer har blitt utelukket.

Den listen med symptomer som du har beskrevet her, er svært uspesifikke symptomer. Det betyr at de ikke er typiske for en konkret sykdom eller diagnose, men kan sees ved svært mange forskjellige sykdommer og medisinske tilstander. Et av flere eksempler er f.eks. trøtthet og lite energi. Det kan man få av omtrent enhver eksisterende sykdom eller diagnose. Mao. så må en lege som undersøkes pasienten for slike symptomer tenke veldig bredt for å ikke overse noe. Det kan godt være din lege har gjort, men jeg har ikke tilgang til din journal som du vet, så jeg kan ikke si med sikkerhet noe om hva som evt kunne vært gjort eller undersøkt i tillegg til det du allerede har fått undersøkt.

Det eneste som har vært funnet, såvidt jeg forstår, etter alle disse undersøkelsene, er for lave jernnivåer. Du har forsøkt jern, men det har ikke hjulpet på formen din. Det er i denne sammenheng veldig viktig å forklare at lave jernnivåer er et funn som skal utredes videre, for det kan være et tegn på annen sykdom, -som kanskje kunne vært behandlet, eller som kanskje kan forårsake andre av dine symptomer. Jeg tenker spesielt på cøliaki, som kan gi en svært lang rekke utypiske symptomer, inkl mye av det du sliter med. Ikke sjeldent kan man som lege oppdage en cøliaki, nettopp ved å påvise lave jernverdier hos pasienten. Det er derfor viktig at din lege utreder deg grundig for evt bakenforliggende årsaker til jernmangelen din, og ikke bare forsøker å behandle den uten å vite hva den skyldes. Vi tenker f.eks. på malabsorbsjonstilstander, altså sykdommer hvor tarmen ikke tar opp næring på god nok måte.
Lavt stoffskifte er det også viktig å få utelukket, da det kan gi slike symptomer som det du har, og det er vanlig.

Kommer du og legen din ikke videre i denne utredningen, synes jeg du skal få legen din til å ordne med en second opinion-vurdering hos en annen almenlege for deg. Det er nemlig et veldig nyttig hjelpemiddel i komplekse tilstander som det du her sliter med.

Håper at mine innspill kan være til nytte. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-