Mavesmerter muligens fra galleblære

Spørsmål

Hei! 01.02 fikk jeg plutselig akutte smerter i magen. De varte fra ca kl 19.00 - til 04 på natten før de roet seg. Hadde da også frysninger men temp 37,7. smertene ble mildere men var der konstant etter det også. Særlig vondt både på høyre og venstre side under ribbein, med smerter som kunne forverre seg og gikk som et belte langs mellomgulvet. Smertene kan komme og gå, kan våkne med smerter for så at de forsvinner, og kan våkne uten smerter hvor de så kommer i løpet av dagen. Smertene kan og veksle mellom og være på høyre eller venstre side, eller begge. I tillegg kvalme og litt oppkast. Dro til legen 07.01, hun mistenkte gallestein, og tok div prøver. Alle prøver var negative (leverprøver, galleprøver og bukspyttkjertel) bortsett fra lett forhøyet CRP på 24 og leukocytter på 12. smertene har vedvart, var tilbake hos lege 13.02 hun er usikker på hva det kan være. vurderte og henvise til ul, men mente at det ble vanskelig innsyn pga overvekt. Var i gastroskopi november 15 hvor det ble påvist hiatushernie og dårlig lukkemuskel, men har ikke syreplager. Fikk likevell somac 40 mg hos henne nå for og prøve, uten effekt.Hun var derfor usikker på om det var hensiktsmessig med ny gastroskopi. Som barn tarmsykdom, derfor tatt kalprotektin, som ikke har kommet svar på enda. Også tatt prøve for helicobakter, cøliaki og hemofec som var negativ. Leukocyttene har normalisert seg, men fortsatt lett forhøyet CRP på 26. Har du noen forslag til hva dette kan være? Hvorfor holder CRP seg høy over lengre tid, er svært redd for kreft. Kan det være noen form for infeksjon i magen/tarmen - som gir utslag på CRP? Synes det er svært slitsom og gå med disse smertene, kan se ut som det hjelper og holde seg unna kaffe og brus. Ellers ingen innvirkning på annen mat. Hatt et lite vekttap på ca 3 kg.Hadde en spontanabort i januar, vært i innvendig ul som viste at alt var kommet ut, så tror ikke det har noen sammenheng der, ikke fått mensen tilbake, men har negative graviditetstester.

Svar

Hei,
Du sier ikke noe om hvor overvektig du er, eller hva slags prøver som ble tatt for å vurdere galleblæren din. Kvinner som er overvektige har en høyere risiko for galleblære problemer, og du kan godt ha det uten å ha gallestener. Hvis du ikke har hatt en ultralyd av galleblæren, burde du få det. Hvis ultralyd har blitt eller blir tatt og er negativ for stener, da burde man vurdere galleblærens evne til å tømme seg via såkalt kolescintigrafi. Dette er en type prøve hvor man injiserer et stoff som man så kan se tømmes ut av galleblæren. Da får man et fint bilde av hvor effektivt galleblæren din tømmes. En galleblære som ikke tømmer seg skikkelig kan gi symptomer lik de du har nå. Denne typen prøve gir også et fint bilde av hele lever/galleblære systemet, så man kan se på andre mulige problemer også. Det er noen i Norge som mener at kolescintigrafi er utdatert, men hvis gallestener ikke er tilstede og du fremdeles har det vi kaller klinisk diagnose på galleblære problemer, er kolescintigrafi fremdeles den beste måten å se om galleblæren fungerer korrekt eller ei når man evaluerer om du trenger galleblæren fjernet kirurgisk.
Basert på det du beskriver er det en høy sannsynlighet at dette er galleblæren din som ikke fungerer som den skal. Det ville nok være bra for deg å møte med en gastrokirurg for å se hva hun eller han mener. Her er en fin artikkel om dette du kan lese og ta med deg.

https://www.uptodate.com/contents/functional-gallbladder-disorder-in-adults#H234473348

Lykke til!

Mvh,

Nina Bryhn, MD

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-