Maveproblemer etter utelandsreiser

Spørsmål

Har hatt mageproblemer siden i fjor sommer,etter to utenlandsturer. Oppholdt meg tre uker i Midtøsten i april 2002. Hadde store mageprobl i løpet av disse tre ukene. Noe bedre etter hjemkomst, men ikke helt bra. Testet meg for allergi i juli( i Norge), for å utelukke at dette kunne være problemet. Jobbet deretter fem måneder i Midtøsten aug-des. Magen forverret seg kraftig. Tok prøver(på et lokalt sykehus), men de viste ingenting. Har vært i Norge en mnd nå, men ingen bedring å spore. Får "kramper" til tider, ofte rett etter måltid( eller i løpet av). Kan virke som om magen reagerer på maten, nesten som en matforgiftning.
Kan dette forverres ved at kostholdet jeg hadde i Midtøsten var annerledes enn her hjemme (bl.a ingen melkeprodukter)?
Kan dette skyldes bakterier, el annet?

På forhånd takk!!

Kvinne, 27 år

Svar

Du er litt lite spesifikk når det gjelder hva problemene består i. Hvor mange ganger har du avføring per dag, har du diaré eller forstoppelse? Er det blod og slim i avføringen? Unormal lukt? Luftproblemer? Er det smerter i maven? I tilfelle hvor? Du skal få slippe å svare på nettet, dette er en type konsultasjoner so ikke kan gjøres uten undersøkelse.

Det at det startet med utenlandsopphold peker i retning av at det dreier seg om en infeksjon. Bakterieinfeksjoner i tarmene pleier ikke å vare i flere år, men parasittinfeksjoner kan gjøre det, og det er lett å finne ut med avføringsprøver. Dersom man ikke finner noe på avføringsprøvene er det aktuelt å henvise deg til gastroskopi. Du bør også testes for glutenintoleranse, selv om det ikke har noe direkte med reisen å gjøre. Om de såkalte "krampene" er takvise smerter under høyre ribbebue tyder det på gallesten, slike smerter utløses av måltider. Gallesten kan finnes ved ultralyd.