Matvareintoleranse: Hvordan diagnostiseres det?

Spørsmål

Hei :) Jeg driver en skole som utdanner terapeuter og coacher. I det siste har etterspørselen økt ift studier som utdanner terapeuter til å kartlegge og behandle intoleranser. Jeg er selv veldig skeptisk her og leter etter gode argumenter til at selvstendige terapeuter ikke skal holde på med dette. Jeg mener at terapeuter gjerne kan hjelpe til i forhold til motivasjon og tilrettelegging av livsstilsendringer, der dette er nødvendig, men at selve undersøkelsen bør gjøres av kvalifisert helsepersonell som ikke jobber etter "bukken og havresekken" prinsippet. Jeg har fått bekreftet fra to leger jeg kjenner privat at ved reell mistanke om intoleranser kan intoleranser testes hos lege. De jeg har spurt har sagt at dette gjelder laktose og gluten. Det jeg lurer på er hvilke andre intoleranser man kan få testet gjennom sin fastlege (jeg vil ikke plage mine bekjente med for mange "siden-du-er-lege-spm" :) Det er viktig å huske at jeg her spør om intoleranser og ikke allergi, jeg vet at man kan få sjekket allergier og er godt klar over forskjellen på intoleranser og allergier. På forhånd takk.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Først vil jeg gi deg honnør for din klare holdning og fornuftige innstilling til dette. Der finnes utrolig mye direkte feil diagnostikk av matvareintoleranser og allergier "der ute", utført blant annet av ikke-helsepersonell. Når det gjelder f.eks. blodprøver og prikktester, så gir disse ingen sikre fasitsvar på om en har en matvareallergi, de gir kun indikasjoner. Det går mao. an å "slå ut" på slike tester, mens man faktisk tåler aktuelle matvare. Når da f.eks. barn får en lang liste med matvarer de må unngå, pga slik testing, så er dette hårreisende, blant annet pga de store sosiale og ernæringsmessige konsevenser slik uforsvarlig diagnostikk medfører.

Nå ser jeg at du spør eksplisitt om intoleranser og ikke allergier, og det er særdeles bra at du skiller mellom disse. Men jeg ønsket allikevel å ta med informasjonen ovenfor.

Når det gjelder matvareintoleranser (og altså ikke allergier) så har man som du selv sier, muligheten til å ta blodprøver mhp cøliaki og laktoseintoleranse.
Forøvrig er utredning av matvareintoleranse heller krevende og omfattende, og den beste testen er det som heter eliminasjonsdiett, med påfølgende provokasjon, dvs at en først fjerner den mistenkte matvaren fra kostholdet en periode (eliminasjon) og så begynner en å spise den igjen (provokasjon).
Da vil det ofte være mulig å se om de plagene og symptomene vedkommende har, utløses av den aktuelle matvare. Dette vil som oftest måtte utføres på spesialavdelinger på sykehus for dette.

Forøvrig regner en med at selv-diagnostisert matvareintoleranse, sannsynligvis er den mest overdiagnostiserte tilstand vi har i samfunnet nå, og det fremstår nesten som en "trend" å tenke at det meste av plager fra både kropp og psyke skal kunne skyldes intoleranser for diverse matvarer. Faktum er jo det motsatte, mennesket som art er altetende, og vi har alltid vært det.

Lykke til videre med ditt viktige arbeide.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-