Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Marisk ved endetarmsåpningen

Spørsmål

Hei! Eg er ei 20 år gammel jente som har fått ein slags utposing ved endetarmsåpningen. Den har vore der i sikkert 1-2 år. Eg har hatt kløe der nede så lenge eg kan hugse. Utposningen er ikkje noko raud eller noko sånt, men heilt vanleg farge. Den er på størrelsen med ein liten ert. Det gjer ikkje noko vondt å ta på eller å gå på do, den berre klør ganske mykje. Eg syns det er ganske flaut og unngår ofte enkelte stillinger innan samleie og liknande. Kan man bli kvitt dette heime eller må eg til lege? Om eg må til lege, må eg til fastlege eller noko anna? P.s. hadde ein forstoppelse som barn, men trur ikkje eg fekk det då med tanke på at eg la merke til den for ca 1,5 år sidan. Har også hatt barnemark på ungdomssteget, men det blei me kvitt.

Kvinne 20
Svar

  

Bildet viser at du har man betegner som en marisk, en hudflik som ofte er resultat av en hemoroide, altså en liten åreknute i endetarmsåpningen. Forstoppelse/treg avføring kan være en risikofaktor. Det er ikke noe du selv kan gjøre for å få den bort, det må evt. gjøres ved et lite kirurgisk inngrep. Du må få undersøkelse hos fastlegen som kan henvise deg videre til kirurgisk poliklinikk for mulig behandling.

Inntil videre kan du bruke en lindrende behandling for kløe eller sårhet i form av Scheriproct eller Alcos-Anal. Det er salver du kan kjøpe uten resept.

Slike marisker er meget vanlige og ikke noe man skal være flau over, det ser jo ikke stygt ut!

Vennlig hilsen Mette