Mannen min er blitt vanskelig

Spørsmål

Spørsmålet gjelder min samboer på 63 år. Han har vært sykmeldt i ca 10 mnd og skal gå av med AFP. Har hatt et lite hjerteinfarkt for 4 år siden. Ble etter det veldig vàr for lyder. Jeg kunne ikke sove på samme rom som han for da fikk ikke han sove på grunn av lydene jeg laget, og at jeg snorket. Jeg tok en operasjon og fikk fjernet drøvelen, og håpet med det at det bedret seg, det gjorde det etter ca 1 år. Han er litt glemsk, litt mer enn normalt. Avtaler som er blitt inngått "glemmer" han. Kommenterer jeg dette blir han sint. I løpet av de siste månedene er han blitt mer aggresiv og svært kritisk. Skal lære meg dagligdagse ting som jeg har kunnet i mange år, selv noe så banalt som å skjære opp løk, kjøre bil osv. Oppførselen hans er blitt merkelig. Seksualliv har vi nesten ikke hatt etter hjerteinfarktet hans. Han trenger forholdsvis mye søvn, har alltid sett mye på TV, spesielt nyheter, og da flere ganger for dag og på flere kanaler, pluss tekst-tv. Det er blitt mye "gå på tå hev" i flere år, men nå er det blitt mye verre med sinne og aggresjon i tillegg.

Kvinne, 54 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg tror den mest logiske forklaringen på det du opplever i forhold til mannen din er at han har en depresjon.

Selv om hovedkjennetegnet på en depresjon er at man er nedfor og deprimert, så er det ikke bestandig det presenterer seg like typisk. At man blir fortere trett, trenger mer søvn, er uinteressert og gledesløs, har dårlig konsentrasjon og oppmerksomhet, dårlig selvtillit, skyldfølelse, dårlig appetitt, blir fortere sint og har lav toleranse for andre er symptomer som man i varierende grad ser følge en depresjon.

Både hjerteinfarktet og overgangen til pensjonsalderen kan være utløsende faktorer for en depresjon, og du nevner i tillegg at han har vært sykemeldt i 10 mnd (hvorfor?), noe som kan bidra til å utløse eller vedlikeholde en depresjon, litt avhengig av bakgrunnen for sykemeldingen.

Man må selvfølgelig utelukke andre "kroppslige" årsaker, som hormonforstyrrelser, kreftsykdom, blodsykdommer, men også tidlig utvikling av demens.

Det kan kanskje være vanskelig for deg å motivere mannen din for å gå til legen med denne problemstillingen, spesielt hvis han ikke selv har noen forståelse for at dette kan være årsaken til plagene, kanskje han selv ikke har følelsen av å være syk eller at det er noe problemer i forhold til deg. I såfall er det vanskelig å komme videre, men du kan nevne tankene dine/mine for fastlegen hans og be ham vurdere dette ved en regulær kontroll. I og med at han er sykemeldt må han jo gå til lege innimellom for fornyelse av den.

Behandlingen for dette kan være medisiner, men må også kombineres med samtaleterapi, enten hos fastlegen eller hos en profesjonell terapeut. Legen hans må vurdere hva som er mest hensiktsmessig.

Jeg håper dette kan være til hjelp og at dere kan komme litt videre med denne vanskelige situasjonen.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-