Mange traumer

Spørsmål

Ufør fra 1990 etter fall på ski, kompresjon av nakke/rygg (whiplash-plager i mange år) Operert/avstivet korsrygg i 1984 (Spondylolistese),med godt resultat. Re-operert i 1991 (Hartshill-metoden),men har fortsatt endel ryggplager ved overbelastning. Påkjørt bakfra i 1999. Nye nakkeplager i 1-2 år. Siste 2 år mer og mer plaget med smerter i bekkenområde,liten bøyemulighet til sidene, hoftene "låser seg". Alt av muskulatur i bekken/sete-område er stramt og meget trykkømt, lårmuskulatur MEGET stram, verk og uro i leggene om natten. Har triggerpunkt-smerter i bakhode/nakke og vonde skuldre nesten konstant.
Spørsmål: Er mine plager med bekken/hofte/legg-smerter en følge av avstivning av ryggen, eller kan det være en senskade fra påkjørsel bakfra i 1999? Jeg satt i forsete, vridd mot venstre, (kraftig påkjørsel).
Er fysisk sterk, normalt aktiv og liker kroppsarbeid og turer i naturen, men smertene i bekken/hofter er nå til stort hinder for dette. Hva kan anbefales som den beste behandling?

Kvinne, 59 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Du har vært gjennom litt av hvert!! Du beskriver en del plager, men likevel det kunne jo gått mye verre!

Det er vel ingen tvil om at nakkeplagene dine har sammenheng med det du har vært gjennom av ulykker. Dessverre er det ikke alltid slik at plagene går over av seg selv, selv om det går lang tid og man skulle tro at det akutte traumet ikke lengre var noe som kunne gi deg plager. Når man får akutte traumer ett sted blir det ofte slik at man legger om bevegelsesmønstre og muskelstramhet, slik at man kanskje kommer inn i en vond sirkel av avvergebevegelser og forverring av plager. Det er kanskje det som er tilfelle med nakken din, og du beskriver selv dette som whiplash-plager, et syndrom som kjennetegnes av langvarige nakkeplager selv etter at det akutte traumet er "over". Dette fører nok til en konstant spenningstilstand i nakken og dette kan igjen gi utstrålende smerter til hodet.

Jeg synes det er mindre sannsynlig at bekken/hofteplagene dine skal stamme fra bilulykken, i og med at det var et tidsaintervall mellom ulykken og debut av plagene, og jeg tror ikke det er noen slik sammenheng her (men sikker kan jeg aldri være). Du beskriver operasjoner i ryggen og ryggplager ved overbelastning, og jeg tror at det du kjenner i hofte/bekken har sammenheng med ryggen din, det kan være trange forhold for nervene, men også stramninger i små muskler som roterer ryggen + en uheldig belastning av hofter og lår som tilsammen gir det smertebildet du beskriver. Jeg kan heller ikke utelukke at det foreligger slitasjeforandringer i korsrygg/hofter som forårsaker smertene.

Legen din kan utrede med røntgenundersøkelser for å klarlegge eventuell slitasje. De andre plagene kan være vanskelige å fremstille, men MR av hofter og rygg er en mulig vei å gå.

Slike undersøkelser blir du selvfølgelig ikke frisk av, men legen din kan utelukke eller bekrefte eventuelle antagelser om hva som gir deg smerter. Avhengig av årsaken er det kanskje mulig å gi deg råd om hva du skal gjøre. Jeg tror uansett at det er viktig at du holder deg i god fysisk form, er i moderat fysisk aktivitet, forsøker å unngå overvekt og spiser balansert og sunn mat. Da har kroppen din et godt utgangspunkt for å reparere plager selv.

Psykomotorisk fysioterapi har jeg sett mange pasienter ha glede av ved kroniske, uavklarte smertetilstander. Vanlig fysioterapi har også effekt, men ikke alltid langvarig. Betennelsesdempende medisiner kan gi symptomlette, men må balanseres i forhold til en del potensielle bivirkninger.

Start med å la legen din utelukke en del problemstillinger som feks trange forhold i ryggen og slitasje i hoftene.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn