Mange symptomer og bulimi

Spørsmål

Jeg har i noen mnd. slitt med diverse plager i kroppen. Alt fra svimmelhet, ilende/huggende smerter i tær og fingre til vondt diverse steder i kroppen, samt at jeg opplever stadig vekk nummenhet i tærne. Først var det lilletå og de to ved siden av på venstre fot som føltes stive, og følsomheten var nedsatt, nå er det storetå på høyre fot som kjennes nummen/delvis følelsesløs ut. Har gått mye i vonde sko, men det har jeg også gjort tidligere, og aldri opplevd dette. I tillegg har jeg de to siste dagene hatt en relativt tung hodepine, særlig vondt ved tinninger og bakhodet. Det som likevel bekymrer meg mest er at hjertet mitt ikke slår helt normale slag. Opplever nesten daglig nå og da øyeblikk hvor hjertet liksom /danser/ eller /snubler/ i et slag, sånn at det nesten rykker til, og i de øyeblikkene rykker det til i pusten min også. Dette skjer uavhengig om jeg rører på meg eller ikke. Har ikke vondt i brystet i sammenheng med dette. Har vært sånn i noen uker, tror jeg. I tillegg har jeg av og til veldig tung pust. For litt siden var jeg ute og gikk i et rolig tempo, og plutselig startet hjertet mitt og banke noe helt forferdelig, men pusten min endret seg ikke. Måtte sette meg ned, og til slutt roet det seg i løpet av et eneste slag. Har også vært plaget med endel nattesvette i noen mnd (startet etter at jeg fikk noe influensalignende som varte i fire uker da jeg flyttet til USA i februar. Gikk på en antibiotikakur da.). På tross av dette fungerer jeg jo i dagliglivet, går på skole og lever sosialt. Later stort sett som ingenting når jeg er med andre. Trener ikke så mye, men går endel, og er slank.

Skulle gjerne vært hos lege, men siden er i USA, og skal være her nesten en mnd. til, så blir det vanskelig. Frykter hjertesykdom, blodpropp, kreft og egentlig det meste, tenker nemlig på dette daglig. Av og til sliter jeg med å sove fordi jeg kjenner på hjerteslagene mine.

Hva kan dette høres ut som? Relevante sykdommer/medisiner: Går på Mercilon P-Piller. Har hatt periodevis bulimi i 1,5 år.

Kvinne, 22 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet og et fint brev hvor du gir en god beskrivelse av din situasjon nå.
Du har altså i noen måneder vært plaget med svimmelhet og en del andre symptomer. Jeg vil starte med svimmelheten, som kan være et alvorlig symptom, men som du sikkert forstår er det umulig for meg å stille noen diagnose over nett. Jeg vil anbefale deg at du blir utredet for dette, hvis det ikke gir seg.
Det finnes flere varianter av svimmelhet, og i dag er det vanligere å undersøke grundig på de underliggende årsakene til at man får svimmelhet enn bare for få år siden. Denne tilstanden er plagsom for svært mange, og man skal for sikkerhets skyld bli utredet slik at man med stor sikkerhet skal føle seg trygg på at man ikke feiler noe alvorlig. Det er i hovedsak 4 elementer som må være på plass for at man skal ha en normal balansefølelse og derav ikke føle svimmelhet.
For det første må balanseapparatet i det indre øret fungere og dets nervebaner være inntakt.
For det andre må leddsansene dine som formidler hvordan kroppens ledd og lemmer beveger seg i forhold til omverdenen sende riktige signaler til hjernen.
For det tredje må du ha et adekvat syn, slik at du kan orientere deg korrekt. For det fjerde må hjertet slå regelmessig og blodtrykket være normalt.
Vi deler videre svimmelhet inn i to typer;
Rotatorisk type hvor du opplever karusellignende svimmelhet. Den andre kalles nautisk svimmelhet, fordi det kan minne om at vi befinner oss på en båt som gynger.
Den første er mer vanlig dersom man har en svimmelhet som skyldes forhold i det indre øret. Væske i mellomøret gir sjeldent slik svimmelhet, den gir heller merkbart hørselstap. Den nautiske typen kan skyldes forhold i hjernen, hormonelle forandringer og ikke minst blodtrykket. Det er ikke nok å utelukke svulst på hjernen, når svimmelheten faktisk er et problem i seg selv. Stoffskifteforstyrrelser eller andre hormonelle forandringer bør utredes. Angst og stress er sjeldent hovedårsak til svimmelhet, selv om angstanfall kan utløse svimmelhet.
Hodepinen din kan skyldes stress, men jeg synes nok at en nevrolog bør konsulteres hvis det ikke blir bedre.
Ut fra brevet ditt er det imidlertid ingenting som tyder på at du har verken kreft eller hjertesykdom, men du nevner at du hadde influensalignende sykdom og fikk antibiotika i februar. Din nattsvette kan skyldes at du fortsatt har en såkalt atypisk lungebetennelse i kroppen og at du bør få tatt nye infeksjonsprøver som CRP og dyrkning med tanke på mykoplasma pneumoni. Dette er en mikrobe som gir lavgradig lungebetennelse og nattsvette, slapphet og tørrhoste er ofte de eneste symptomer.
Ellers så vil jeg nok anbefale deg å få tatt et EKG, en hjerteprøve, for å finne ut om du har en arytmi, en rytmeforstyrrelse, siden hjertet ditt begynner å så hurtig uten noen spesiell grunn. Uansett så slår hjertet litt raskere i situasjoner med mye stress, fysisk som psykisk, og det å gå med en infeksjon i kroppen kan være nok til å utløse slikt.
Dine plager fra tærne kan teoretisk skyldes skiveutglidning eller prolaps i ryggen, men mest sannsynlig skyldes det trange sko i din alder.
Du nevner også til slutt at du har bulimi. Hvis din sykdom nå har vært aktiv så kan dette forklare nesten alle dine symptomer. Elektrolyttforstyrrelser, forstyrrelser i saltbalansen i kroppen, kommer som en følge av at du har kastet opp og hvis dette pågår lenge nok, så kan en slik livsførsel være livstruende.
Jeg vil derfor sterkt oppfordre deg til å søke den legehjelpen du trenger, ut fra hva som har skjedd forut for ditt brev. I USA er de også spesielt flinke til å behandle spiseforstyrrelser, og hvis du besøker nettsiden til OA, http://www.oa.org/index.htm, Overeaters Anonymous, kan du få mange gode tips, av folk som har hatt spiseforstyrrelser og blitt friske. Slike grupper eksisterer også i Norge, når du kommer hjem.

Lykke til og god bedring!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-