Mange plager

Spørsmål

Har hatt de fleste symptomene i 20 år. Startet med muskelsvakhet i bena, samt stramming av muskler rundt hodet. Prikking i ben og armer. Hender og føtter kan av og til dovne bort. I den siste tiden nummenhet i ansiktet. Rykninger (leamus) i musklene). Det som plager meg mest er strammingen rundt hodet. Klarer ikke å konsentrere meg og korttidshukommelsen er dårligere. Føles som om musklene rundt hodet er i bevegelse og at jeg lever i et vakum. Ikke plaget av hodepine. Har vært innlagt på nevr.avd. for mange år siden hvor det ble foretatt spinalpunksjon, EMG, og EEG, samt poliklinisk undersøkelse hos nevr. nylig. Intet funn. Ble henvist til revmatolog p.g.a. SLE i nær familie. Fikk da diagnosen fibromyalgi. Når jeg leser om fibromyalgi ser det ut som om smerter er det største problemet for denne gruppen. Har hatt en del smerter i senefestene siste 2 år, men dette har ikke vært noe stort problem. Så jeg forstår ikke en slik diagnose. Symptomene er ikke konstante. Kan føle muskelsvakhet og prikking i det ene benet som plutselig kan gå over for så å starte i det andre. Sjelden eller aldri i begge bena samtidig. Kan også ha noen timer av og til uten stramming rundt hodet. Dette er bare herlig, men varer dessverre aldri lenge. At nye ting som nummenhet i ansiktet oppstår gjør meg deprimert. Har for et par år siden vært plaget av arytmi og har i perioder høy puls. Har også vært plaget med tennis-albue. Jeg mener bestemt at dette ikke er psykisk betinget.

Kvinne, 55 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Du har et svært sammensatt sykdomsbilde, med symptomer fra vidt forskjellige deler av kroppen. Dessuten har du vært utredet grundig og med tanke på mange forskjellige typer sykdommer, spesielt nevrologisk og revmatisk.

Det er jo forsåvidt stilt en diagnose, nemlig fibromyalgi, men jeg forstår at du ikke er helt "fornøyd" med den. Fibromyalgi behøver ikke nødvendigvis ha smerter som sitt hovedsymptom, men kan også bestå av tretthet og utmattelse, men jeg enig med deg i at dette ihvertfall ikke er et typisk fibromyalgibilde.

Når du er utredet så grundig må du spørre deg selv om det hjelper å få en diagnose. Alvorlige sykdommer er nok ganske utelukket i og med at symptomene har vart i 20 år. At plagene dine hemmer deg er det nok likevel ikke tvil om, men dette kan neppe være en dødelig eller alvorlig invalidiserende sykdom.

Jeg tror kanskje ikke at det vil hjelpe å få en diagnose når de vanlige sykdommene er utelukket. Sannsynligvis vil du få et navn på symptomene dine, men neppe noen mer effektiv behandling enn den du sannsynligvis allerede har fått av fastlegen din.

Jeg kan ikke stille en diagnose på plagene dine over internett. Jeg tror du har rett i at dette ikke er utløst av psykiske mekanismer, men slike symptomer kan alltid forverres av psykiske plager, hvis du blir deprimert av å ha plager kan dette bli en ond sirkel. Jeg mener det er sannsynlig at plagene dine stammer fra bevegelsesapparatet på en eller annen måte, og at stramninger og irritasjon i muskler, sener, bånd og ledd kan gi deg plager som tilsammen blir hemmende i hevrdagen og som kan utløse spenningshodepine.

Jeg håper du og fastlegen din kan diskutere strategier for at du skal kunne takle plagene i hverdagen. Hva med psykomotorisk fysioterapi?

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-