Mange plager - er det en sammenheng?

Spørsmål

Hei,
jeg har vært plaget av stiv nakke med spenningshodepine en stund. Nå er det bedre, men jeg føler meg stiv og lemster i armer og bein. Er også trett og har konsentrasjonsvansker. Merker en viss forstyrrelse i synet på venstre øye. Har også diffuse smerter i lysken (og en liten kul i vevet her som ikke er vond.) Har også fått noe tørr hud med noe utslett og rødhet på legger, i lysk og ansikt og mer diffust og forbigående andre steder. Føler meg også sensitiv for sol, med noe svie og rødhet med kortere opphold i solen. Luft i magen med noe varierende avføring har jeg også merket.
Kan det være noen sammenheng her? Kan det vøre tegn på noe underliggene som kan utvikle seg? Vennlig hilsen

Mann, 33 år

Svar

Hei!

Jeg tror ikke det er en sammenheng mellom alle disse plagene du beskriver, skjønt helt sikker kan jeg ikke være siden jeg bare har din beskrivelse av plagene å støtte meg på.

Stiv nakke, hodepine, støl muskulatur og litt problemer med synet kan vel kanskje være belastningsplager. Har du en stillesittende jobb? Får du mosjonert og slappet av tilstrekkelig? Har du briller med riktig styrke?

Lyskesmerter kan ha mange årsaker, men kjenner du en kul i lysken kan det være fornuftig å la legen din undersøke denne. Hvis mageplagene dine er nye, det vil si at avføringsvanene har endret seg, bør du også snakke med lege om dette. Har du sett blod i avføringen? Har du gått ned i vekt? Hvordan er kostholdet ditt?

Hudplagene dine er ikke nødvendigvis en sykdom, de kan kanskje være forårsaket av tørr hud? Du bør smøre deg med uparfymert fuktighetskrem på tørre hudområder, men har du vedvarende utslett kan legen din vurdere om dette er noe som trenger annen behandling.

Sett deg ned og skriv opp plagene dine. Prøv å tenke litt på om det kan være naturlige årsaker til disse. Lever du så sunt som du burde? Legen dinkan hjelpe deg med denne vurderingen, og kan selvfølgelig også vurdere om det skulle være spesielle sykdommer som bør utelukkes.