Manet i syden

Spørsmål

I Kypros ble min sønn brent av en manet. Han fikk en rød strek som slynget seg nedover hele beinet. Han hadde forferdelige smerter i 2 timer. Så avtok smertene og beinet ble rødt. Etter ca. 3 timer forsvant det røde men streken kom tilbake. Etter 7 dager forsvant streket helt. Den 8 dagen kom den tilbake for fullt. Nå er den 3 mm bred over hele og veldig hoven. Han klør veldig på dette nå, det ser nå mye verre ut enn når vi var i syden.
Hva kan det være som han har kommet bort i? Kan det ha vært en sjøveps? Og hvilken behandling skal han ha? Har vært hos flere leger men de har ikke sett noe lignende før!

Sykdommer: Ble brent av ukjent manet på Kypros.
Medisiner: Kortisonsalve og Zyrtec allergimedisin

Mann, 4 år

Svar

Det finnes ikke sjøveps i Middelhavet, men maneter i syden skal man generelt holde seg unna.

Lokalreaksjon etter maneter kan holde seg i flere dager. Dersom det fortsatt blir verre tyder det på at det har kommet en infeksjon i tillegg. I så fall blir det enda verre av cortison. Du må få ham til lege for å få tatt bakteriologisk prøve, om det er noe puss, blemmer eller sekret.

I det hele tatt anbefaler jeg ikke cortison eller beskeltede stoffer på skader etter giftige dyr. Det hjelper bare om man har allergi mot giften, og det er ikke vanlig, men det motvirker ikke giftenes egne virkninger