Mamma sier jeg må slanke meg!

Spørsmål

hei! jeg er veldig redd for å få spiseforstyrrelser. mamma maser så masse på at jeg skal slanke meg, og jeg går rundt å tenker på at magen min er for stor. jeg er 16(snart 17) ca 170 høy,veier rundt 66 kg. dette er vel ikke så mye?! mamma maser om at jeg ikke må veie over 65, for det veier hun. plagsomt at hun driver på sånn.har snakket med henne om dette, og vi har blitt enige om at vi ikke skal snakke mer om det. men så snart jeg gikk i tskjorte fikk hun noia,og sa at jeg definitivt måtte slanke meg før sommer, for sånn kan jeg ikke gå! dette er vondt å høre, for jeg er ikke så ille. har en liten "pølse" rundt magen bare.. dere er kanskje ikke de rette å spørre, men jeg må si det til noen. har tatt meg selv i å kaste opp maten et par ganger, og jeg spiser ikke så mye for tiden.. jeg vil ikke ødelegge resten av livet mitt pga av dette.. har dere noen sunne slanketips,for å blir kvitt magen??
tusen takk for hjelpen!!
A.

Kvinne, 16 år

Svar

Hei!

Først av alt; det er ikke moren din som bestemmer om du skal slanke deg, og det er ikke moren din som avgjør om du er slank "nok" eller ikke. Du selv bestemmer om du vil forandre på vekten din eller forsøke å slanke deg. Hennes vekt er ikke det du skal rette deg etter, du skal leve ditt eget liv i din egen kropp!

For det andre; du er ikke overvektig! 66 kg og 170 cm er normalt og slankt. Det er ingen forskjell på 66 og 65 kg, og jeg vil på ingen måte anbefale deg å slanke deg. Jeg synes du skal forsøke å leve vanlig sunt, spise frukt og grønnsaker, kutte ned på bortkastede kalorier i brus og godteri, men unne deg noe godt når du føler du trenger det. Når du kaster opp for å slanke deg er det et faresignal!!! Jeg håper du kan tro meg når jeg sier at det er din kropp og dine avgjørelser og på ingen måte din mors. Du sier du har snakket med henne om det og det er modig og bra, neste gang ber du henne rett og slett passe sine egne saker!! Det høres kanskje hardt og kynisk ut, men det ville være en tragedie om din mor klarte å snakke deg inn i en spiseforstyrrelse!!

Føler du at dette blir en vanskelig situasjon å komme ut av skal du ta en prat med fastlegen din om problemet og be om hjelp.

Jeg ønsker deg lykke til med dette vanskelige problemet!