Malriamedisiner til gravide

Spørsmål

jeg har nettopp funnet ut at jeg er gravid, og lurer paa om jeg boer fortsette aa ta malariatabletter (plaquenil). Jeg har saa langt reist i malariasoner i mexico og guatemala, og jeg har faatt en del stikk. foerste dag av siste menstruasjon var ca 14. nov.

Medisiner: Plaquenil

Kvinne, 31 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Faktisk er graviditet en tilleggsindikasjon for å ta malariamedisin om man ellers er i tvil om man trenger det. Om du skulle få malaria kan det ødelegge morkaken. Plaquenil er en klorokinforbindelse, og både klorokin og Paludrin er vist å være helt trygt å bruke for gravide. Når det gjelder de andre aktuelle malariamedisinene, Lariam og Malarone, står det i preparatomtalen at de ikke skal brukes av gravide, men om man er i en høyrisikaosituasjon er det likevel bedre å bruke dem enn å ikke bruke dem.

Konklusjon: Fortsett med Plaquenil inntil fire uker etter at du er ute av malariaområdet, om du ikke skulle få en allergisk reaksjon av det, for da er det bedre å slutte.

Men husk alltid: Den viktigste forebyggelse mot malaria å forebygge myggstikk, med myggrepellent, dekkende klær og myggnett.