Måling og vurdering av testoteronverdier

Spørsmål

Hei. Jeg har fått påvist varikocele grad 2 og er bekymret for at det kan føre til / har ført til redusert testosteronproduksjon. Da jeg var 29 år, målte jeg testosteronnivået mitt til 32 nmol/liter. Nå er jeg 36 år, og nivået har falt til 23 nmol/liter (bekreftet ved to målinger). Riktignok er jeg fortsatt godt over det som regnes som lavt, men er ikke 9 nmol/liter en bekymringsverdig og uvanlig drastisk senkning på bare 6 år? Skal ikke nivået synke mer sakte og mer gradvis? Takk.

Svar

Hei.

Det første som må sies om testoteronverdier, også dine, er følgende:
Mesteparten av kroppens testosteron er biologisk uvirksomt, fordi det er bundet til et protein som heter SHBG i blodet. Det utgjør der et slags "depot", på en måte som "sperret konto" i banken: Midlene er der, men de brukes ikke.
For å vurdere om en har normale, høye eller lave testoteronverdier, må en derfor samtidig måle nivåene av SHBG.
Deretter regner en ut hvor mye biologisk aktivt testosteron en har, vha. formelen (Testosteron x 10) : SHBG = FTI.
FTI betyr Fri Testosteron Index, og det er det tallet som skal vurderes, når en skal vurdere en manns testoteronnivåer.

Her har du ikke angitt noen SHBG-verdier, og derfor kan jeg ikke si så mye om de testoterontallene du har opplyst om her.
Avhengig av SHBG-verdiene dine, kan du f.eks. ha høyere FTI nå, selv med lavere testosteron, dersom du har lavere SHBG nå enn da du målte den første gangen. Eller det kan være mer eller mindre likt, altså at det ikke har sunket.

Forøvrig er det rett at testoteronverdiene synker med årene, og hvor mye det synker, er individuelt, og avhengig av en rekke faktorer. Styrketrening øker verdiene. Utpregede langdistanseidretter med svære treningsvolum, kan gi lave testoteronverdier.

Og kanskje aller viktigst, når det gjelder testoteronmålinger, er at prøven skal taes så tidlig som mulig om morgenen, for den synker veldig utover dagen. Normaltallene som er oppført for de forskjellige aldersgruppene, handler om morgenverdiene.

Håper dette var nyttig informasjon. Hvis ikke legen din har målt SHBG samtidig med at testoteronverdiene ble målt (spør) så har disse altså i seg selv relativt liten informasjonverdi, som du skjønner, og da kan du evt ta nye prøver om det er ønskelig.

Ha det bra.