Malariaprofylakse til ukjente mål i Indokina

Spørsmål

Jeg skal reise i ca. to måneder i Kambodsja, Vietnam og Laos. Jeg er drar på ryggsekktur og er usikker på hvor jeg havner - reiser mye på impuls - men det blir nok endel på landsbygda. Hva slags malariaprofylakse trenger jeg? Ser på svarene andre har fått at folk får mange ulike svar av legene sine, og vil gjerne være litt forberedt før jeg kontakter min egen lege for evt å få resept.

Kvinne, 22 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

For det første må jeg få si at det er den legen som skriver resepten som bestemmer hva slags malariamedisin du skal få. Ingen lege vil like å få på beskjed om hva han eller hun skal skrive ut, og det er ikke fordi leger er vrange, men fordi vi står med hele det juridiske ansvaret. Jeg har sett eksempler på at det har skjedd alvorlige skader når leger uten spesialkunnskaper tar pasientenes beskjed for god fisk, den ene gangen fikk pasienten varige men av malaria som følge av inadekvat profylakse, den andre gangen fikk pasienen hjertestans av Halfan, et medikament som norske infeksjonsmedisinere holder seg langt unna. Om legen trenger et råd, kan han ringe en kollega han stoler på, eller slå opp i faglitteraturen, Nasjonalinstituttet for folkehelse har nettopp gitt ut retningslinjer for malariaprofylakse (jeg har selv vært med på å utarbeide dem): www.fhi.no/publ/rapporter/2002-2-malaria.html. Du kan også finne et malariakart over Sydøst-Asia på www.reiseklinikken.no/sorostasia.html. Slike kart er imidlertid bare et hjelpemiddel, det viktigste er hvordan du reiser, er det hotellovernattinger med airconditioning eller billigste losji på landsbygden? Skal du overnatte i regnskoger? Hvor lenge skal du være i hvert enkelt land? Dette er spørsmål du må ha svar på før du går til legen. Og gå for Guds skyld til en lege som har greie på reisemedisin, dette er ikke arbeid for vanlige allmennpraktikere.

Aktuelle medisiner i dette området er Lariam, Vibramycin og Malarone. Lariam kan hos noen gi psykiske bivirkninger og mareritt, men de fleste merker ingen ting. Kvinner har dobbelt så stor risiko for bivirkninger som menn, kanskje av størrelsesorden 15%, så det er viktig å prøve ut medisinen i god tid før reisen. Vibramycin gir sopp i skjeden hos mange kvinner, og kan også øke tendensen til solbrenthet (på grunn av såkalt fototoksisitet). Malarone er den tryggeste medisinen, den er registrert for bare en måneds bruk, men det er jo ikke sikkert du trenger den hele tiden. Malarone koster ca Kr 1000 per måned.

Husk for øvrig at det viktigste er å forebygge myggstikk, se www.reiseklinikken.com.

Har du spørsmål om REISEMEDISIN?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Gunnar Hasle REISEMEDISIN
Pris fra 289,-