Malariamedisin til Zanzibar

Spørsmål

Jeg er ei jente på 19 år som skal på et 4 mnd.opphold på Zanzibar. Har fått resept på malariamedisin av legen min, en kombinasjon av malarone og doxylin. Har forstått via lesing på nettet at denne komb. ikke er å anbefale. Har nå 3 alternativ, og vil gjerne ha dine råd om disse.
1) Ikke ta noe malariaforebyggende (kun malarone i 10 dager da vi skal inn til Tanzania)
2) Malarone. (Usikker på dette da det i følge norske forskrifter blir for lang tid å gå på dette, er klar over 28-dagers grensen.)
3) Doxylin. (Usikker på dette da jeg skal gå på en folkehøyskole der vi skal være mye ute i sola.)

Er det event. andre medisner som kan være bedre å bruke? Ønsker ikke å bruke lariam.

Kvinne, 19 år

Svar

Det er ingen med kunnskaper om malariamedisin som ville anbefale en kombinasjon av Malarone og doxylin, hver av medisinene vil være tilstrekkelig alene.

Det som sees av malaria på Tanzania er stort sett importert fra fastlandet, men fortsatt anbefales det å ta malariamedisin der. Om du tåler Lariam vil det være det absolutt enkleste og billigste alternativet, så om du hadde kommet til meg ville jeg anbefalt Lariam, som bør prøves ut i god tid i forveien: En tablett per uke i tre uker, men ikke om du har vært plaget av depresjoner, søvnproblemer eller epilepsi. Bortsett fra prisen er det ingen betenkeligheter med å bruke Malarone i fire måneder. Amerikanerne har ingen restriksjoner på det, og det har vi skrevet i Folkehelseinstituttets malariaveilder. Doxycyclin er det dårligste alternativet. Det kan gi fototoksisitet (dvs at huden blir rød på grunn av kjemiske reaksjoner i huden) og sopp i skjeden, og medisinen gjør at det vil utvikles multiresistente mikrober i kroppen din, som også kan spres til omgivelsene.

Det vil koste ca 4000 kr å bruke Malarone i fire mnd, men hva har man fedre til?