Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Magnesiumtilskudd ved svetteproblem

Spørsmål

Hei! Jeg sliter litt med svette armhuler i forskjellige situasjoner. Både på jobb når det er litt fart og når jeg er tolig ute blant folk. Jeg fikk et tips om å prøve magnesium tilskudd gjennom kjerringråd, en 300mg tablett om dagen. Problemet forsvant ikke, men gjorde situasjonen bedre. Så det jeg lurer på er: har jeg noen form for sykdom eller mangler når jeg føler meg bedre med ekstra magnesium? Har heller ikke snakket med lege om å ta disse tablettene, er det lurt å sjekke mere før man spiser dette daglig? Mvh Mann, 23 år

Svar

Hei og takk for spørsmål

Magnesium er det fjerde hyppigst forekommende mineralet i kroppen. Menneskekroppen inneholder 21-28 gram magnesium. Mesteparten er lagret i ben.

Magnesiummangel kan forekomme ved under-/feilernæring, hos gravide (pga økt forbruk), ved dårlig regulert diabetes, langvarig alkoholoverforbruk, ved sykdommer i nyrene og sykdommer i tarmen som gir kronisk diaré og dårlig næringsopptak (Crohns sykdom, cøliaki).

Det kan være bivirkning av enkelte medikamenter som vanndrivende, antibiotika og magesyrenøytraliserende medisiner.

For lite magnesium i kostholdet sies å være den vanligste årsaken. Magnesium finnes i grønnsaker, frukt, ferskt kjøtt og korn. De siste årene har magnesiuminnholdet i maten vi spiser blitt kraftig redusert.

Symptomene kan være tap av matlyst, kvalme, brekninger, slapphet og svakhet, nummenhet og prikking i armer og ben, muskelspenninger og muskelkramper. Dette kan selvsagt være symptomer på mye annet også.

Magnesiumterapi har vært forsøkt ved en lang rekke tilstander, mest kjent er kanskje bruken ved ”urolige ben”, kramper i bena, migrene og enkelte mageplager. Det brukes ved helt spesielle hjerterytmeforstyrrelser og ved svangerskapsforgiftninger

Når det gjelder økt svetting (hyperhidrosis) har jeg også hørt dette kjerringrådet og hørt at det rapporteres om effekt av behandlingen. Jeg kan ikke finne at det er gjort sammenlignende studier for å verifisere effekten. Jeg kan heller ikke gi noen god forklaring på hvorfor det virker. Men magnesium deltar i minst 300 ulike metabolske reaksjoner i kroppen

Til spørsmålene dine
Har du mangeltilstand?
Sannsynligvis ikke, hvis du ikke hører til en av risikogruppene over og hvis du har et noenlunde ballansert kosthold.

Kan det være farlig å ta magnesium daglig?
Hos en frisk person vil for mye magnesium skilles ut i nyrene uten problemer. Doser på inntil 350 mg daglig hos voksne er derfor trygt og hvis dette løser/reduserer svetteproblemet er det helt ok.

Andre måter å behandle økt svetting/hyperhidrosis på kan du lese om her:
http://legehandboka.no/hud/pasientinformasjon/svetteplager/svetteplager-fra-armhulene-13937.html

Håper det var svar på det du lurte på.