Magesmerter hos 9 år gammel gutt

Spørsmål

Hei

Vi er en frustrert familie som ikke vet helt hva vi skal gjøre videre nå med sønnen vår på 9 år. Han er normalt aktiv muligvis noe tynn men en perfekt formet kropp pga etter mye bevegelse. Han er blitt utredet for ADHD men konklusjonen er at på dette stadiet er han ikke ADHD men nesten.
Problemet til gutten er magen. Når han var liten (frem til ca 1,5 år) hadde han kolikk og gren stort sett alltid. Jeg brukte hørsel vern mens jeg gikk med han på skulder. Videre i oppvekst har han hatt en urolig mage med mage smerter. Søsteren var noe intolerant mot laktose og etter en kur på flere år med laktosefri melk har hun voks det av seg og tåler nå normal melk. Dette har vi forsøkt med gutten også men jeg finner ikke så klart svar. Han spiser mindre og mindre pga mage smerter, spiser aldri middag lengre kun brødmat. Våkner på nettene pga av mage smerter. Vil ofte ikke gå på skolen pga av mage osv. Liker godt frukt og grønt så det er vel det som holder han i gang.

Kort fortalt så fortærer mage smerter en liten gutts liv mens vi som foreldre må se på.

Vi har vært hos fastlegen gjentatte ganger og tatt masse prøver. Lokalt finnes det også privat helse tjeneste med en allmenn spesialist som vi har brukt men de finner ikke ut av dette. Laktose intolerant, cøliaki og andre ting som jeg ikke kan navnet på er testet uten noen gode svar.

Nå den siste uken har det økt på med mage smerter igjen så vi må starte opp igjen forsøk på å finne ut av dette.
Vår tanke:
Innføre laktose frie produkter igjen
Mindre frukt og grønt av hvert slag om gangen
Notere ned hva han spiser og hvilke reaksjoner han får i, 1 mnd ?

Hva mer kan vi gjøre for å finne ut av dette ? hvilke informasjon trenger en lege for å kunne finne ut av dette ?

Vi har stanget hodet i veggen lenge og tankene begynner å gå vekk ifra melke intoleranse og starter å rette seg imot mer fæle ting som kreft ol. Jeg overlevde kreft så det er ikke fremmed for familien.

Hilsen fortvilet

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Dette må være veldig frustrerende og vanskelig. Problemer med magen er mer og mer vanlig hos både voksne og barn, og det er ofte komplisert å utrede og behandle. Forskerne (og dermed helsevesenet) kan rett og slett lite om dette!

Først vil jeg si at dette antakelig ikke er farlig, selv om dere selvfølgelig er bekymret. Fastlegen eller spesialisten ville ha funnet ut av det. Det kan være problematisk at barnet spiser lite, særlig i forhold til vekst, men samtidig har barn en utrolig evne til å hente ut mest mulig fra maten, selv om kosten er snever og lite variert. Allikevel, det er problematisk å våkne om natten og ønske seg fri fra skolen på grunn av smerter.

Jeg antar at dere er utredet for de vanligste mage- og tarmsykdommene, inkludert cøliaki (glutenintoleranse) og laktoseintoleranse, samt gruppen med inflammatoriske tarmsykdommer (Crohn’s sykdom og Ulcerøs kolitt). Kanskje noen andre også. Dersom plagene vedvarer uten at man finner noen tydelig svar på disse testene så pleier man å si at man har det som kalles irritabel tarm (IBS). Det skal sies at irritabel tarm muligens kan overlappe med for eksempel laktoseintoleranse eller en annen intoleranse, så dette er noe komplisert å finne ut av.

Du foreslår å notere ned litt om kostholdet 1 måneds tid, og det synes jeg er en god idé. Skriv ned de grove trekkene i alle dagens måltider, både mat og drikke. Prøv å estimere tidspunkt og mengder, sistnevnte gjerne med husholdningsmål. Få også med produkt og merker. Dette er litt slitsomt i begynnelsen, men så ser dere at det er mye rutiner og at mange av de samme matvarene går igjen – da blir det enklere. Det samme gjelder en symptomdagbok (i samme periode). Få gjerne med hvor sterke smerte det er snakk om, når den var som verst, om det forhindret skole eller søvn eller andre aktiviteter, hvor smertene er lokalisert, mulige utløsende faktorer (kosthold, aktivitet, stress, tanker, følelser), varighet av smertene, og om det var noe som fikk dem til å gå over. Slike registreringer er selvfølgelig ikke optimale, men kan definitivt hjelpe både dere og en behandler å se mønstre i kostholdet (eventuelt andre ting) og smertene.

Barn skal vanligvis ikke ha noen store restriksjoner i kostholdet, nettopp fordi de jo skal vokse og utvikle seg. Laktosefri mat er ingen restriksjon i så måte, i og med at laktosefrie produkter er helt flott sammensatt. Bruk derfor gjerne dette! Det er fint at søsteren «klarte overgangen til vanlige meieriprodukter» igjen, men dette er egentlig ikke noe mål i seg selv. Nettopp fordi laktosefrie produkter er helt supre, også for barn som skal vokse. Det finnes også laktase-tabletter som er helt trygge, og som gutten kan innta dersom han kommer til å spise noe med laktose i seg (for eksempel kake i bursdagsselskap).

La ham gjerne spise det han orker å spise, sånn som brødskiver eller kornblandinger i stedet for middag. Det sørger for at energi- og proteininntaket er høyt nok, som er viktig for vekst og utvikling. Dersom han ikke liker middagen, prøv å finne ut hvorfor. Kanskje denne kan tilpasses noe? Ellers, prøv å sikte dere inn på tre-fire hovedmåltider om dagen, med mellommåltider ved behov.

Når det gjelder frukt og grønnsaker så kan det hende at dette er utløsende faktorer, men jeg ville ikke kuttet frukt og grønt helt. Det finnes en diett som i stor grad ser på frukt og grønnsakene (men også andre kostfaktorer) i kostholdet som en viktig kilde til magesmerter hos enkelte. Den kalles lav-FODMAP, og kan kanskje hjelpe dere. Her er noe av poenget at man skal bytte fra matvarer som inneholder mye FODMAP (stoffer i maten som kan gi problemer med magen), til matvarer som inneholder lite FODMAP. Jeg vil poengtere at denne kan være litt krevende å få til alene, særlig når det gjelder små barn. Jeg anbefaler derfor at dere i så fall tester ut dette i samarbeid med en klinisk ernæringsfysiolog og lege.

Angående skolen så vil jeg også kommentere et par punkter. Det er viktig å unngå langvarige perioder borte fra skolen. Dette kan gjøres blant annet ved å lage avtaler som gjør det enkelt for gutten å komme seg ut fra timen dersom smerter oppstår, for eksempel ved å kunne komme inn til helsesøsteren eller gå på toalettet. Dersom det er uunngåelig å være hjemme er det viktig med god oppfølging på læreplanen, slik at barnet henger med undervisningen. Det er også viktig å identifisere eventuelle psykologiske faktorer i skolehverdagen som kan påvirke magesmertene, som mobbing og isolasjon.

Til slutt vil jeg fremheve at jeg tror at dere vil ha nytte av oppfølging hos en klinisk ernæringsfysiolog med erfaring med mage-tarmplager.

Lykke til!

Hilsen Jacob

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-