Magesår og kosthold

Spørsmål

fikk konstaatert magesår sommer 06.ble medisinert med nexium og stram kost. ferdig med nexium og ble dårlig . må bruke det daglig. kost:
albran og biola. hvitost og grove brød. grønnsaker og middag. ikke for mye frukt da legen ba meg prøve å høolde meg unna fruktsukker.
godteri blir jeg dårlig av,men det er vanskelig å holde seg helt unna. merker forverring nar jeg spiser godt med melk og fruktsukker.
har tatt pusteprøve laktose,ok.
trenger hjelp til å ballansere kostholdet da magesår og irritabel tarm plagene ikke er lett å få sjikk på.
HAr fast avføring m/mye slim,mye luftstortsett kuleformet, mye kagesmerter ,svie/brenning,kvalme m.m. flere ganger på do for dagen. veldig lenge siden.
jeg har hatt løs avføring.
jeg trenger hjelp til å få satt opp en diett da jeg ikke klarer det selv. skal snakke med fastlege for å få hjelp men itilfelle jeg ikke kommer noe veg med han så kontakter jeg deg.
håper på hjlp da jeg er lei.......bor i tromsø og hvet ikke om vi har ernæringsfys. herRelevante sykdommer/medisiner: irritabel tarm,magesår,allergi og astma(bruker daglig medisin)
nexium,gaviscon,

Kvinne, 38 år

Svar

Hei

Det er slitsomt å være plaget med irritabel tarm og det er ikke alltid enkelt å finne ut av hva slags mat og drikke som gjøre symptomene bedre eller værre. Noen ganger er det bare medisiner og det å ta tiden til hjelp som nytter. Jeg har i dag snakket med en av de fire kliniske ernæringsfysiologene på sykehuset i Tromsø, og hun kunne fortelle at de tar i mot henvisning fra fastlege, men at de har lang venteliste. Da får du i hvert fall hjelp derfra etterhvert. De fleste kliniske ernæringsfysiologer på sykehus tar kun i mot henvisning fra spesialist, så sånn sett er du heldig. Det er litt enklere å få fatt på fastlegen. En klinisk ernæringsfyiolog kan hjelpe deg til å finne fram til en diett eller et kostold som er individuelt tilpasset og tilrettelagt. Det er vanskelig å gi generelle råd om dette når jeg vet såpass lite om deg, men du har gitt mange relevante opplysninger, så jeg skal gjøre så godt jeg kan...

Den vanligste årsaken til magesår er bakterien Helicobacter Pylori som behandles med antibiotika. Jeg regner med at dette er sjekket og eventuelt behanldet hos deg selv om du ikke nevner noe om det. Nexium som du tar er en syrehemmer som reduserer produksjonen av magesyre, men det fjerner ikke Helicobacter Pylori. Hvis ikke årsaken er behandlet hjelper det jo ikke med diett for å få bukt med symptomene! Medisiner som acetylsalisylsyre (Dispril, Albyl E, Novid, Aspirin, Bamycor, Globentyl og Globoid) er også forbundet med magesår. En dårlig livsstil med røyking, et høyt stressnivå, og mye alkohol har også en betydning. Livsstilsendringer er derfor viktig både for å helbrede skaden og forebygge videre utvikling.

Kostholdsrådene for magesår er relativt enkle:

1.Unngå stekt og sterkt krydret mat
2.Spis små, regelmessige måltider der du tygger godt og spiser sakte
3.Unngå sterk kaffe
4.Unngå alkohol
5.Kutt ned på fet og stekt mat
6.Unngå veldig varm eller veldig kald mat
7.Unngå mat som gir ubehag

Hvis du har magesår som blør, kan du risikere å få jernmangel. Dessuten kan magesår i enkelte tilfeller gi vitamin B12 mangel pga nedsatt produksjon av et stoff i magesekken som hjelper opptaket av B12. Du bør derfor be om at legen tar en blodprøve for å sjekke din jern- og B12 status hvis dette ikke allerede er gjort.

Det høres ut som du er plaget med sure oppstøt, derfor er det viktig å ikke spise rett før du legger deg, gå ned i vekt hvis du er overvektig, ligge med litt oppreist seng i hodeenden og ikke gå med trange bukser, i tilegg til rådene overfor.

Når det gjelder luftplager, eller flatulens, synes mange det hjelper å unngå kullsyreholdig drikke, kål, brokkoli, blomkål, rosenkål, bønner, erter, linser, tyggegummi og søtningsstoffene sorbitol og fruktose (fruktsukker). Jeg regner med at det er derfor legen din nevnte at du bør unngå for mye fruktsukker. Det er likevel liten grunn til å ikke spise litt frukt, men heller kutte ned på vanlig sukker som finnes i godteri, kaker, kjeks og mange andre matvarer. Halvparten av vanlig sukker består nemlig av fruktose. Juice og nektar inneholder også mye fruktose, så det bør begrenses. Røyking kan også være en årsak til luftplager. Det er også viktig å tygge godt, spise sakte og ikke sluke luft når man spiser og drikker. Te av karve eller fenikkel (fra helsekostbutikk) og forvelling av de nevnte grønnsakene før koking kan også hjelpe.

Du er kanskje allerede klar over at du kan få kjøpt reseptfrie midler på apoteket mot luftplager. Minifom kommer i dråper og kapsler og Siloxan i kapsler. Disse er med på å spalte luftboblene i mage- tarmsystemet og mange har god effekt av disse.

For mye fiber kan også forverre luftplager og andre symptomer på irritabel tarm, men vanligvis venner kroppen seg til et høyere fiberinntak etterhvert. Har du endret på fiberinntaket ditt i det siste? Det høres ut som om du spiser et fiberrikt kosthold, kanskje litt for fiberrikt? Fiber er jo godt for magen, men fordi fiber fordøyes av bakterier i tykktarmen, produseres det mer luft når man spiser fiber. Selv om fiber er sunt, er det noen som er ekstra følsomme for mye fiber. Det gjelder å finne ditt individuelle toleransepunkt. Som du kanskje vet finnes det to typer fiber (løselig og uløselig) som virker på litt forskjellige måter i tarmen. Du trenger derfor å få fiber både fra grove kornprodukter, belgfrukter, frukt og grønnsaker. Det er bra at du bruker probiotika i form av Biola. Det kan ha en tarmregulerende effekt.

Det er veldig viktig at du får i deg nok væske, ellers kan fiber bare gjøre vondt værre. En tommelfingerregel er 35ml per kilo vekt for en voksen person på din alder. Det vil si at hvis du veier 65kg, ganger du det med 35ml, altså 2275ml som er ca 2,3 liter. Dette gjelder ikke bare vann, men all væske, så du kan regne med Biola.

Ofte hjelper det å gjøre små forandringer på kostholdet. Hvis du merker at du reagerer på enkelte mat- eller drikkevarer, kan det være lurt å unngå disse i en periode for å se om det hjelper. Jeg anbefaler at du gjør en kostregistrering på 1-2 uker, der du skriver ned alt hva du spiser og drikker, og graderer eventuelle symptomer på kvalme, magesmerter og luft. Selv om dette er en stor jobb, er det da lettere å se om du finner en eventuell sammenheng mellom det du spiser og plagene dine. Det er bra at du har fått utelukket laktoseintoleranse. Siden du likevel reagerer på melk, kan det være bedre å bruke mer surmelkprodukter som kefir, Cultura, yoghurt eller kulturmelk, siden disse ofte tolereres bedre enn søt melk.

Så konklusjonen er at du må få sjekket om du har Helicobacter Pylori og få behandling for denne, sjekke jern- og B12 status, følge kostrådene ovenfor, skrive en kostregistrering og sist med ikke minst, få en henvisning til klinisk ernæringsfysiolog. Jeg håper du har fått noen tips på veien til en bedre fungerende mage! Lykke til.