Mageplager

Spørsmål

For to år siden ble jeg brått "syk" over natta. Kvalme, svimmelhet og besvimelsesanfall. Var å fikk skjekket lukkemuskel og det ble tatt røntgen av magen for å utelukke kreft. Alt ok. Eneste som ble bemerket var at jeg fortsatt hadde innhold i tarmene nederst i venstre mageregion, selv etter en tømming. Har vært veldig hemmet i disse to årene da jeg ofte får magesmerter/ ubehag, og tildels ofte føler at verden går rundt. Har vært plaget med "smerter" i nedre del av mageregionen, spesielt på min venstre side, nedover mot lysken. Ofte romler det godt herifra. Problemet kommer og går, men har så og si vedvart i hele to-års perioden. De dagene som er værst er da jeg har spist godt i noen dager, og da forværres hele situasjonen bare jeg spiser en brødskive.
Har hatt konstant vekt de siste 10 årene, og de samme matvanene, men siden disse problemene kom, har jeg gått opp et par tommer i livvidde(utblåst i nedre del av mage). Hodepine, kvalme, svimmelhet, "tetthet" i brystet, hoven mage, slapphet, treg avføring, energimangel og "smerter" i mageregionen er de fleste symtomene.
Drikker rikelig med fuktighet, men har fremdeles oftest gul urin.
Det å få press på nedre mageregion, ved f.eks. å stramme et belte forverrer situasjonen.

Da min fastlege i over to år har avvist meg med at jeg i følge blodprøver er i "perfekt" form, mens jeg i dagliglivet er hemmet fra å reise steder, bevege meg fritt osv, håper jeg på forslag av dere på alternativer som jeg kan foreslå for min fastlege.

Skal visstnok inn til MR av hodet om en uke, for å se om alt er bra der, men føler at dette kanskje ikke er riktig veg å gå, da det etter hva jeg kan skjønne dereier seg om fordøyelsessystemet.

Mann, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

En MR av hodet vil selvsagt ikke avklare mageplagene dine. Alt du skriver tyder på at det er tarmene som gir deg plager, og en røntgen av tarmene (sikkert en kontrastundersøkelse?) har relativt lav sensitivitet for små forandringer i tarmen.

Jeg synes du skal be om å bli henvist til en koloskopi og til en CT av magen og bekkenet. Hvis disse undersøkelsene ikke påviser sykdom kan du regne med at plagene dine neppe representerer noen farlig tilstand. Normale blodprøver trekker jo i samme retning, men det er mange tilstander som ikke gir utslag på blodprøver.

Du har en del symtpomer som også er mer "generelle" og som ikke nødvendigvis har med magen å gjøre. Nå når du får undersøk hodet med MR kan en avklare om hodepinen og kvalmen skyldes alvorlige tilstander her. Slapphet og tretthet er mer vanskelig å utrede, og her kan blodprøvene gi en indikasjon på om symptomene skyldes alvorlig sykdom. Det virker ikke å være tilfelle hos deg.

Irritabel tarm er en tilstand som kan forklare mageplagene dine, allergi eller intoleranse for visse matvarer kan spille inn, overvekt og lite mosjon kan være medvirkende faktorer til at magen slår segvrang. Spiser du en balansert kost med rikelig med fiber? Husk å få i deg godt med vann og unngå produkter med kullsyre og mye sukker. Du kan kutte ned på melkeprodukter en periode for å se om dette hjelper deg, noen har også glede av å kutte ned på produkter med mye hvitt mel, og istedet gå over til grovere brød og bakverk.

Balanser kjøttretter med mye grønnsaker, og spis fisk minst 2-3 ganger i uken.

Det er ikke alltid like lett å finne ut av slike litt diffuse tilstander, og det kan være frustrerende for både pasient og lege. Noen ganger er det mentale mekanismer som ligger bak eller som forsterker plagene. Jeg sier ikke at det nødvendigvis gjelder deg, men det kan være greit å tenke gjennom om det er stressplager, emosjonell uro eller nedstemthet som forverrer, vedlikeholder eller er årsak til at slike plager oppstår. Du kan jo vurdere det selv først og eventuelt be legen din om en vurdering på denne siden av saken også, men først anbefaler jeg å utrede dette "kroppslig", dvs med koloskopi og CT abdomen.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-