Lyskebrokk

Spørsmål

Har begynt å få en kul (hevelse) på høyre side foran skambeinet. Denne kulen kan jeg skyve opp, men den faller ned igjen. Når jeg ligger på rygg, er kulen bort. Jeg har konkludert med at det er Lyskebrokk, men har ikke begynt å få smerter enda(...) bare at det er ubehagelig.
Finnes det treningsøvelser for at brokket(?) skal holde seg tilbake?
Kan jeg trykke brokket tilbake?
Er det noe jeg IKKE bør gjøre (som vil forverre situasjonen)?
Er operasjon eneste utvei?

Mann, 35 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Du kan nok ikke "trene tilbake" dette antatte lyskebrokket.
Det oppstår pga en liten defekt i musklene som holder på bukinnholdet, og så tyter en liten løkke av tarmen ut.

Som du har kjent selv, kan du trykke det på plass igjen, men det vil fortsette å dette ned igjen, inntil du evt er operert og får ordnet det.

Du bør definitivt gå til din lege når påsken er over, og bli henvist til en sannsynlig operasjon for å få rettet på dette.

Der finnes også en liten teoretisk risiko for at en slynge av tarmen kommer i klem i brokket, slik at blodforsyningen bli avklemt. Dette vil du kjenne i form av at det blir vondere og vondere. Dette er en medisinsk hastetilstand, som må opereres akutt, uansett natt eller dag.
Det er ikke så stor sjanse for at dette oppstår, men du må være obs på det, inntil du får kommet til lege. Skulle det bli slik at det plutselig begynner å bli vondere og vondere, samtidig med at du ikke greier å dytte brokket på plass igjen, må du oppsøke nærmeste legevakt, uansett tid på døgnet.

Inntil du er operert, bør du avstå fra tunge løft, og sørge for at du ikke trykker for hardt / for lenge når du er på toalettet, dvs sørge for at du ikke er forstoppet.

Lykke til og god bedring !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn