Lymfeknuter m.v.

Spørsmål

Fikk min første lungebetennelse for over 4 uker siden, ble foreskrevet Apocillin.
Dagen etter fikk jeg store utslett, prøvde 2 andre typer antibiotika(Erymax/Dalacin) men utslettet ble mye verre.
Sluttet helt med medisin etter 1 uke.
Ingenting viste på røntgenbilde, selv om legen hørte tydelige lyder. Utslettet vedvarte og det ble påvist urtikaria vaskulitt utløst av infeksjon, ikke penicillin.
Etter ca 2 uker fikk jeg plutselige smerter som strålte fra hals til mellomgulv, etterhvert strålte det også ut i det ene brystet. Dette varte i 3-4 timer, og var veldig smertefullt.
Dagen etter fikk jeg leddsmerter i fingre og hender, etter en uker avtok smertene.
Elveblesten vedvarer fremdeles men da uten blåmerker( vaskulitt), klør forferdelig og Zyrtec hjelper ikke noe særlig.
Jeg føler meg "syk" i regionen hals - mage, har gjort det siden en influensa i nov/des-03.
I siste halvdel av 2003 har jeg merket at lymfekjertlene på halsen er blitt større.
Kun når jeg har vært forkjølet eller hatt halsbet. har de vært ømme.
De er altså ikke ømme nå, men de er ganske store, ca 2-3 cm etter det jeg kan kjenne. Det jeg lurer på nå er om det kan være lymfekreft, og om elveblesten som vedvarer kan være et symptom på dette?

Kvinne, 33 år

Svar

Hei !

Jeg ser igrunnen flere problemstillinger her:

1) Hovne lymfeknuter på halsen siden siste halvdel av 03
2) "Sykdomsfølelse i regionen hals-mage" siden nov/des 03
3) Lungebetennelse for over 4 uker siden
4) Vaskulitt / elveblest
5) Leddsmerter som forsvant
6) Bekymring for lymfekreft

Det er liten grunn til å tro at du har lymfekreft, men dette kan jeg selvfølgelig ikke si noe sikkert om uten å undersøke deg. Så derfor synes jeg at du skal be legen din om en grundig undersøkelse mhp disse lymfeknutene og dine symptomer generelt.

Jeg tror at du bare har hatt en tilfeldig opphopning av helseproblemer i denne perioden, inklusiv å være så uheldig å få en vaskulitt utløst av lungebetennelsen, og at du sannsynligvis er gjennom det hele.
Men jeg presiserer at når jeg sier at jeg "tror" dette, så betyr det at det er det jeg regner som mest sannsynlig, det er ikke en diagnose eller sovepute for å la være å gå til legen å bli undersøkt nå.

Lymfeknuter skal jo svulme opp når vi har infeksjoner, de er en del av immunforsvaret. Og de forblir forstørrede i en god stund (uker / mnd) etter at infeksjonen er over.
Lymfeknuter som blir større og større istedet for mindre etterhvert, bør definitivt undersøkes av lege. Det samme gjelder forstørrede lymfeknuter uten at man har hatt noen infeksjon i det hele tatt, men det gjelder jo ikke deg i dette tilfellet.

Å gi seg mer inn på mulige forklaringer på plagene dine her og nå, vil fra min side bli mer spekulasjoner, og det ønsker jeg selvfølgelig ikke å gi meg inn på. Så derfor: Få dette undersøkt hos legen din.

Ønsker deg lykke til og god bedring !