Lurer på om han schizofren

Spørsmål

Hei Jeg lurer på om jeg er lettere Scizofren, eller noe sånt. Merket vel første symtomer (som jeg har lest om i ettertid) for ca. 6-7 år siden. Og var her en periode på ca. tre år hvor jeg strevde ganske mye med dette. Men nå føler jeg meg ganske /ok/. Føler at det er så mye av livet mitt som er gått med til ingenting. Hva skal jeg gjøre? Mann, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei! Takk for spørsmålet. Schizofreni er en alvorlig psykisk lidelse som preges av psykotiske symptomer, sosial tilbaketrekning og dårlig sosial fungering. Sykdommen innebærer ofte en grunnleggende endring av måten man tenker på. Hvordan pasienten oppfatter verden rundt seg og en endring av følelseslivet. Lidelsen karakteriseres av tankeforstyrrelser og vrangforestillinger. Sykdommen debuterer gjennomsnittlig tidlig i for menn, litt senere for kvinner.
I ditt tilfelle har jeg selvsagt altfor får opplysninger til å stille en diagnose, men det er mange ting i ditt brev som taler i mot at du lider av denne sykdommen. Bare det at du har skrevet dette brevet, taler i mot diagnosen for ditt vedkommende.
Det er slettes ikke uvanlig at man i ungdommen kan komme til å lese litt om schizofreni og dens symptomer, hvis man sliter med å finne sin egen identitet. Ofte kan man hvis man er deprimert også finne en del symptomer hos en selv, som ligner noen av symptomene en schizofren har.
Å stille diagnosen schizofreni krever at en rekke kriterier er tilfredstillt.
Enten må minst ett av følgende tegn foreligge:
-Problemer med tankene som tankeekko, tankepåføring, tanketyveri eller tankekringkasting.
-Vrangforestillinger i forhold til kroppen eller ulike kroppsdeler.
-Hallusinasjoner (pasienten hører stemmer som ingen andre hører) som omtaler pasienten i tredje person.
-Eller andre vedvarende bisarre vrangforestillinger.
Jeg vil råde deg til å snakke med din fastlege. Hvis an kjenner deg godt, så vil han kunne avkrefte denne diagnosen med en gang. Imidlertid så er det viktig at du får hjelp til det du sliter med, så en henvisning til en psykolog eller psykiater kan selvsagt være aktuelt uten at det betyr at du er schizofren.
Du sier at du har det bra nå, at du føler deg ganske frisk. Det er flott å høre, og det er viktig for deg å ta vare på det, så vil etter hvert denne usikkerheten i forhold til schizofreni forsvinne etter hvert. Husk du er ikke den eneste som har slitt i ungdommen og som har undret seg over om man er alvorlig psykisk syk, uten å være det.

Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-