Lungebetennelse?

Spørsmål

Hadde skikkelig influensa begynnelse januar. Ble bra, men pga tørrhoste og null energi til lege i mars. BT 135/85 puls 110(!!!!)
SR 70 (!!!!) og CRP 60
Blodprøver viste : Normale leukocytter og ellers normale verdier. Men S-ferrritin 448 S-gamma GT 210 S-Asat 41 og S- Alat 50
24mars SR 70 CRP 44 29 mars SR 70 CRP 60 3 april Startet med antibiotika Ery-max (250mg) 10 dager pga mistanke om Mykoplasma lungebetennelse. 3 april SR 70 CRP 30 7 april SR 65 CRP 11

10 april ble det tatt CT av lunger og lever/galle ( ingen spes probl. der)

Svar:Utbredt fortetninger hovedsakelig venstre lunges overlapp ( 11x6x5 ), passer med et svært pneumonisk infiltrat.Betyr det at det ikke er sikkert en lungebetennelse???? Ingen pleuralvæske, normale bronchial grener og kartetninger.
Fikk beskjed samme dagen om ny antibiotika kur /Ery-Max) i 7 dager.
Ville eventuelt lungekreft blitt avdekket i denne undersøkelsen???? Hadde brystkreft i sommer.Meget liten kreftsvulst, mest celle
forandringer. Ikke cellegift, men stråling. Alt gikk greit!

Hoster fortsatt litt. Kjenner at lungene ikke fungerer hundre prosent. Hva er fornuftig å gjøre? Være helt i ro?
SR 48, dvs fortsatt høy. Er det normalt ved M. lungebetennelse?? Er redd for lungekreft......

Kvinne 67 år som har betraktet meg som en frisk og ganske sprek dame......

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Legen du etterspør svar fra er såvidt jeg kjenner til ikke svarlege for Lommelegen.

Utbredte fortetninger hovedsaklig i venstre lunges overlapp som passer med et svært pneumonisk infiltrat taler for at du har hatt lungebetennelse. Dine symptomer og blodprøvesvar kan også tale for dette. Ved forhøyet CRP på bakgrunn av en bakterieinfeksjon vil denne relativt raskt (iløpet av få dager) gå ned ved korrekt antibiotikabehandling. SR synker ikke så raskt. Ved en kraftig lungebetennelse slik beskrevet på CT av lungene dine, kan SR være høy over flere uker. Når det er sagt så skal denne kontrolleres til den er normal (i allefall tilbake til der den var før du ble syk). Jeg synes også at du kan spørre legen din om det bør tas en CT-kontroll av lungene dine, for å se at infiltratet har gått tilbake, spesielt med tanke på at du har hatt brystkreft nylig. Ved lungebetennelse påvist på vanlig røntgen skal det alltid tas kontrollbilde for å se at forandringene har gått tilbake. Dersom det er tatt CT-bilde er det ikke alltid det finnes grunn til kontroll, da man ser flere detaljer på CT som gir svaret/årsaken til sykdom med høyere grad av sikkerhet.

Det er ikke uvanlig at du hoster litt og merker at du har hatt lungebetennelse i flere uker etter endt behandling. Når det er sagt er det ingen grunn til at du skal holde deg helt i ro. Selv ikke under behandling for lungebetennelse er det grunn til å holde seg helt i ro, snarere tvert imot. Hold deg i moderat aktivitet og fortsett med daglige gjøremål såfremt du orker. Dersom du er vandt til å trene kan du gjerne begynne å trene på 50-60% intensitet, og øke etterhvert som du kjenner det går bra. Dersom det ikke allerede er gjort bør du få kontrollert S-gamma GT hos fastlege da den er forhøyet.

God bedring og lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Jonas Skylstad
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-