Luftveissymptomer og slapphet under reise

Spørsmål

Jeg er på en jordenrundt reise. Disse plagene startet for nesten 3 uker siden i Thailand. Det startet med at jeg fikk vondt i halsen, og følte at jeg hadde feber. Vondt i kropp og ledd, akkurat som jeg skulle få en vanlig forkjølelse/influensa. Dette varte i ca 3 dager. Så følte jeg meg frisk, men jeg oppdaget at kjertlene mine i halsen var hovne og vonde(jeg har tatt mandlene). Dette varte i ca 1 uke, uten at jeg følte meg spesielt syk ellers. Men merket etterhvert at jeg ikke var i toppform på kveldene. For en uke siden fløy jeg fra Bangkok, overnattet en natt i LA, og videre til Guatemala City. På flyturen begynte jeg å bli verre, og følte at jeg fikk feber igjen. I LA var jeg ganske elendig, feberaktig og vondt i hodet. Når jeg kom til Guatemala prøvde jeg å slappe av og hver morgen følte jeg at jeg var blitt bedre, men utover dagen merket jeg at jeg ikke var det. Feber følelse (tok tempen 1 dag 37,9), tett i nesen, snufsen, og nøys. Også sliten og trøtt. Nå er jeg i El Salvador og symptomene mine er vondt i halsen, akkurat som det er en klump der, litt vondt(spreng)oppover mot ørene og i hodet. Hadde ikke feber igår (37,3) og kjertlene er ikke hovne. Kan høres litt tett ut når jeg snakker. Hoster veldig om natten, det klør i halsen og må hoste når jeg trekker pusten inn dypt, litt vondt i brystet. Bortsett fra at disse plagene gjør at jeg ikke føler meg i form, kan jeg fint gå ut og gjøre ting. Men er også sliten og trøtt. Hva kan dette være? Må jeg gå til legen? Mine tanker er alt fra Dengue Feber, Malaria, vanlig luftveisinfeksjon, jetlag, klimaforandringer. I tillegg må jeg nevne at jeg i Laos hadde munnsex med en 23 år gammel gutt fra England der jeg dessverre svelget noe av sæden hans. Dette skjedde for ca 1 og en halv måned siden. Går derfor også å tenker på om det kan være en kjønnssydom, syfilis el gonore etc. Bruker ingen medisiner utenom p-piller. Vil dette gå over av seg selv, eller bør jeg gå til en lege. Hva skal jeg eventuelt si da?

Kvinne, 31 år

Svar

Dette er jo en type konsultasjon som ikke lar seg besørge på internett, men jeg kan si noen generell ting.

For det første har du både symptomer fra nesen, halsen og de nedre luftveiene, og ikke noe særlig feber, og det taler for en virusinfeksjon i luftveiene. Hadde du kommet på kontoret ville jeg tatt en CRP-test og en SR, som begge slår ut ved bakterielle infeksjoner. Malaria og denguefeber gir ikke slike symptomer, men derimot feber. Jetlag og klimaforandringer gir heller ikke hoste og vondt i halsen osv.

Seksuelt overførbare sykdommer, inkludert gonore, kan overføres med munnsex, så du bør vel få utelukket det hos en lege der du er.

Det er en rekke virus som kan gi slapphet, litt feber, snørr, hoste og vondt i halsen, og ingen av dem har vi noen behandling mot. Om det er mye hoste vil jeg mistenke Mycoplasma, som det har gått mye av i Norge i høst, og det kan behandles med erythromycin.