Loa loa i Tanzania?

Spørsmål

Hei
Jeg har vært i Tanzania. Klatret Kilimanjaro, vært på safari i Selous Game reserve og så en drøy uke på stranda og i Stonetown på Zanzibar. Tok alle påkrevde vaksiner før avreise og Malarone fra 2 dager før avreise, og fortsetter nå frem til 7 dager etter vi kom hjem. Vært hjemme i 3 dager nå. På flyet på vei hjem oppdaget jeg 2 små klumper/vabler på hånda, så nesten ut som inngrodd flis eller noe slags stikk. ca 1 døgn senere ble jeg litt hoven (ikke mye) og fikk smerter ved håndleddet når jeg bøyde hånda oppover. Nå, ca 1 døgn senere er smertene på vei bort, den lille hevelsen er mer eller mindre lik. Leste litt på nett og leste om Loa loa-flue/larve som kan gi filariasis? Har forsøkt lese meg opp om forekomst på Zanzibar, men vanskelig å finne oppdatert informasjon. Dette kan jo være tilfeldigheter, kanskje jeg har bært bagasje feil f.eks., men lurer jo litt. Hva tenker du jeg bør gjøre?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Loa loa overføres bare i regnskog, og det er det nesten ikke noe av i Tanzania (riktignok litt ved Kilimanjaro). Man tror ikke sykdommen finnes i Tanzania i det hele tatt. Det første jeg ville tenke på er elveblest, når du sier "vable", men du vet jo hvordan elveblest er.

Du kan ha fått en såkalt Larva migrans, dvs larver av hundens hakeorm. Dette kan man få om huden er i berøring med bakken på et sted hvor hunder har gjort fra seg. Oftest sees det som en uregelmessing snodd gang under huden. Av og til blir det blemmer, se bilder på http://www.reiseklinikken.no/larva_migrans.asp. I så fall er det lett å behandle, med en medisin som heter Ivermectin/Stromectol som kan fåes på registreringsfritak.

Det kan også være ett eller annet slags insektbitt e.l., og det kan være en infeksjon i et sår. Det hadde vært lettere om jeg hadde kunnet se dette.

I første omgang kan du bare se det an, og se om det går over på noen få dager. Om det blir verre bør du søke lege. Det er ikke spesielt om å gjøre å behandle slike symptomer tidlig.

Se utbredelseskart for Loa loa her: http://www.who.int/apoc/raploa/en/