Liten forandring i forhudsområdet

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt en rød, blemme/vorte liknende nupp på penis i ca. 4 uker. Først trodde jeg at dette kunne være herpes, men ingen av symptomene tyder på det. Den har ikke sprukket, spredd seg eller blitt til et sår. Jeg husker ikke akkuratt når jeg fikk den, la bare tifeldigvis merke til den en dag. Den har ikke endret seg i det hele tatt på disse 4 ukene. Ingen andre symptomer som smerte, kløe, væske eller liknende er tilstede. Jeg synes dette er veldig rart, da jeg har hatt fast seksualpartner i 18 mnd nå. Det samme gjelder for henne. Jeg har hatt beskyttet sex med partneren min siden jeg oppdaget "blemmen" i tilfelle det er noe. Men kan dette i det hele tatt være en kjønnsykdom, når det er ca. 18mnd. siden forrige jeg hadde sex med?

Svar

Hei og takk for brevet ditt og medsendt bilde. Det er forstålig at du er bekymret for om den lille forandringen i overgangssonen mellom hel hud og forhud kan representere noe som er seksuelt overført. Ut fra bildet å bedømme ser det ikke slik ut;- den ligner ikke på de seksuelt overførbare tilstandene som er vanlig i området. Disse er herpes, som du har tenkt på, dette ligner ikke herpes. Videre har vi mollusker som er virusbetingede vorter, men som det sannsynligvis heller ikke er. Condylomer er HPV-betingede vorter, også kalt kjønnsvorter og de kan ha nokså forskjellig utseende, noen er stilkede, andre er mer runde i formen og noen er flate, imidlertid har ikke forandringen hos deg de karakterristika som er vanlig ved vorter, men uten å undersøke deg er det vanskelig å utelukke denne diagnosen helt, selv om det ikke er veldig sannsynlig. Det finnes andre tilstander som kan oppstå, men som ikke er seksuelt overførte. En tilstand kalles for penile papler, det er det ikke. De vanligste er de talgkjertelbetingede forandringene og sannsynligvis kan det du har henregnes til dem, men å si hvilken er ikke mulig, vi har flere å velge i, alt fra rett og slett en ansamling av noe forstørrede talgkjertler til andre mer eksakte diagnoser. Foreløbig har du hatt forandringen i ca. 4 uker som ikke er veldig lang tid. Jeg synes du kan se dette an i fortsatt noen uker, la den være i fred, og hvis den ikke forsvinner av seg selv ville jeg ha oppsøkt en hudlege. Han eller hun kan gjøre en bedre diagnostikk enn det som er innen rekkevidde ved utelukkende å bedømme et bilde. God bedring og lykke til !