Lite testosteron

Spørsmål

Jeg ligger litt under grensen for at en kan begynne med tilførsel av testosteron-. Jeg trener mye for å opprettholde styrke og kondisjon. Hadde nesten eller ingen økning i styrke, selv om jeg også trenes to tre ganger i uken med pesolig trener.(dette har jeg holdt på med i fem år) Når jeg begynte med testogel, fikk jeg ny energi. Fremdeles utmattet men kom meg raskere. Kjente meg mer hel ,og bedrekontakt med kropp, mer av balansert. Merket at sexlysten økte litt , men sex aktivitet på samme nivå. Hadde jeg vært enslig så hadde nok sex aktiviteten øket da tenneing var mer fremtreden. LIkevel så var sex aktiviteten den samme da gjennomføringen og ereksjon ikkevar noe problem. Nå etter fire uker er sex lysten svært lav. Må streve for å få utløsning.Dette har vart i 10 dager og bekymre rmeg mye. Vil f eks en økning av mengen testogel hjelpe. skal jeg evt slutte. Min fast lege er på ferie og skjønner at dette blir på egen risiko. Ingen andre bi virknig av testogel. Har dette noe med at jeg ikke produserer testo. selv mer?
Vil gjerne også få øket resultat av all den treningen, samtidig har jeg fått endret fett mengde bla annet på buk som er meget positivt.

Relevante sykdommer/medisiner: Hei Vil gjerne at en endrokrinolog svarer på dette : sakl være åpent fra i dag.
Har en sykdom som heter ME(postviralt utmattelsessyndrom)
HAr prøvd mange medisiner. Nå tar jeg Levaxin 100 mikrogram daglig. Har gått på de i 4-5 mnd og stoffskiftet har øket. På en mnd siden begynte jeg med Testogel. Bruker 50 mg daglig.

Mann, 48 år

Svar

Hei!
Eg forstår det slik at du har hatt kronisk trøtthet (postviralt utmattelsessyndrom) i lang tid og har forsøkt fleire medisinar utan effekt. Du har også fått påvist lågt stoffskifte (hypotyreose) og bruker Levaxin. Du skriv ingenting om dette har hatt positiv effekt.

Legen din har så målt mengden av mannlege kjønnshormon (testosteron) i blodet. Du har antakeleg hatt ein verdi av testosteron på grensa til å vere for låg. Dette har medført eit behandlingsforsøk med Testogel, ein "krem" med testosteron som skal smørjast på huden og avgi ein nokså konstant mengde testosteron til kroppen. Dette vil, som du skriv, medføre at din eigenproduksjon av testosteron går ned. Likevel vil mengden testosteron i kroppen stige - og antakeleg vere på eit nokså normalt nivå med 50 mg Testogel om dagen.

Det er ikkje grunn til å tru at mengden testosteron i kroppen er mindre no enn det var første vekene av behandlinga. Det er derfor lite truleg at den reduserte sexlysten siste 10 dagane har med mindre testosteron å gjere. Eg vil foreslå to forhold som kan ha betydning. For det første er det mange som opplever periodar med redusert sexlyst - i den samanheng er ikkje 10 dagar lang tid. For det andre opplyser du at du følte at du fekk meir energi i starten av behandlinga med Testogel. Kan dette ha medført at du i denne perioden trente meir enn du hadde godt av. Eit hovedtrekk ved postviralt trøtthetssyndrom er jo at ein blir langvarig svært trøtt dersom innsatsen er for høg.

Uansett - eg vil tilrå at du fortsetjer med Testogel 50 mg om dagen. Når legen din er tilbake etter ferien kan du måle nivået av testosteron i blodet. Ut frå denne målinga og din oppfatning av nytten av behandlinga, kan de bestemme å avslutte behandlinga, fortsetje som no eller auke dosen. Dersom de bestemmer å auke dosen, bør du som neste steg bruke 75 mg (1,5 pose) om dagen. Det er viktig å bruke god tid på å finne ut om Testogel er nyttig for deg og kva dose du skal bruke. Det bør derfor gå minst 2-3 månader mellom kvar doseendring.

Dersom de finn ut at Testogel ikkje har hatt noen effekt, er det mest sannsynleg på grunn av at du i utgangspunktet ikkje hadde testosteronmangel. Då bør du absolutt slutte med det. Tilførsel av for mykje testosteron har biverknader, til dømes høgt blodtrykk og for høg blodprosent. Dosen med Testogel bør i alle fall ikkje vere over 100 mg om dagen.

Behandling av testosteronmangel medfører vanlegvis auka muskelmasse, men det tar tid å oppnå. Dersom testosteronmangelen var svært liten før behandling, vil effekten av Testogel på muskelmassen også vere liten. Tren i alle fall ikkje lenger og hardare enn at du tar deg inn igjen nokså fort. Lykke til !