Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lipødem

Spørsmål

Hei Nina!

Ettersom du har skrevet en artikkel om lipødem:

Jeg har fått lipødem diagnosen fra 1 lege, ble avkreftet fra lege nr 2.
Lege 1 gikk jeg til privat ettersom det var mer enn 6 mnd ventetid på lege 2 (offentlig).
Jeg oppfattet det som at lege 2 hadde mer kunnskap om lipødem, og gikk derfor også til ham.

Lege nr 1 diagnostiserte basert på historikk fra meg, bilder av meg som barn, ungdom og før jeg fikk barn, samt en enkel fysisk vurdering (så på og følte på bena mine).

Jeg har i mellomtiden blitt gravid, og var 4 mnd på vei når jeg var hos lege 2.

Lege nr 2 dianostiserte basert på å se på meg, spurte om jeg lett fikk blåmerker (bekreftet), og om jeg hadde smerter (kun ved direkte trykk). Undersøkte ellers om jeg har åreknuter, ved bruk av ultralyd og blodtrykksmansjetter på bena. Fikk lite informasjon om hva undersøkelsen bestod av, og han følte aldri på bena.

Hans konklusjon var altså at jeg ikke har lipødem.
Av det han kommuniserte til meg baserte han diagnosen på

1: Det er ikke stor nok forskjell mellom mage og ben. Legen stilte ikke noen spørsmål om kroppsfasong før graviditet (den endret seg mye etter forrige graviditet for 7 år siden.) Når jeg ser på bildet som ligger i din artikkel, er jeg veldig lik damen med lilla hår (når jeg ikke er gravid)

2: Jeg har ikke en tydelig "mansjett" ved ankel eller håndledd. Han påpekte at "Du er hoven i bena, men det er pga graviditeten". Jeg påpekte at jeg ikke har hovnet noe opp i graviditeten, men at dette er slik bena mine er.

Både oldemor og mormor hadde "tømmerstokker" til ben, min mor bruker støttestrømper daglig, spiser forsiktig, trener, og masserer daglig bena. Hun har tydelige ribbein og magemuskler, mens rompe, lår og knær har mye "appelsinhud" med tydelig underhudsfett.

Basert på det jeg har lest forutsetter en diagnose i det minste å føle på huden/fettet.
Bør jeg få en tredje vurdering, eller er du enig med lege nr 2?
Har du evt tips om leger i Norge som kan diagnostisere lipødem?

Svar

Hei,

Basert på bildene av deg kan du godt ha lipødem. Det kan være en vanskelig diagnose å stille, men det hadde vært fint om du kunne få lege 1 og 2 til å snakke sammen så de kan forklare hverandre og deg hva de baserer sine to forskjellige diagnoser på. Dermed vet du også mer. En god lege bør bruke tid på å forklare pasienten hvorfor de bekrefter eller avkrefter en diagnose, og du har rett til å få høre hva de tenker. Jeg ville ikke gitt meg til de to legene har diskutert seg i mellom og kommet til en felles mening om hvorvidt du har/ikke har lipødem.
I tillegg kan du se på denne lenken og finne et lokalt lag/en lokal fysioterapeut som kan se på deg i mellom tiden. Det kan jo regnes som en slags "tredje" diagnose, men det er jo slik at enten har du eller så har du ikke lipødem, og en fysioterapeut kan hjelpe med visse typer behandling, særlig tidlig i sykdomsforløpet.
Lykke til.

http://www.lymfoedem.no

Mvh,

Nina Bryhn, MD

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-