Lette slitasjeforandringer i ryggen ved MR

Spørsmål

Hei,

Jeg har de siste årene hatt 2-3 ryggepisoder og fikk etterhvert tatt MR som viste bredt bukende, dehydrert skive i nivå l5-s1 uten nerverotaffeksjon. Det er også beskjeden reduksjon av skivens høyde. Radiologen har ikke gjort andre funn i ryggen. Jeg er normalvektig, normalt aktiv og trener kjernemuskulatur jevnlig. Per i dag har jeg ingen symptomer foruten en dyp, kronisk kløe i ryggen (akkurat i skivenivået). I verste fall er denne bare plagsom.

Det jeg lurer på er hvilke fremtidige konsekvenser dette vil gi. Det beste svaret jeg har fått fra manuellterapaut og kiropraktor er "Null problem - de fleste har en bukende skive i ryggen". Så vidt jeg har lest har ikke "de fleste" bukende skiver i nederste nivå, og jeg antar at både spondylolistese og videre innsnevring av ryggmargskanalen er aktuelt på sikt. Er jeg dømt til et liv med smerter og funksjonsforstyrrelser?

Svar

Hei!

Jeg ville ikke bekymret meg for dette. Ryggen er som alle andre ledd i kroppen utsatt for belastnings- og slitasjeforandringer. Du har for alle praktiske formål ikke fått konstatert noe annet enn dette på MR. Hvor mange som har slike forandringer er vanskelig å si all den tid man ikke tar MR av alle, men jeg vil tro at svært mange ville vist slike forandringer.

Hvis kløen sitter i huden, har denne neppe noe med forandringene i ryggen å gjøre. Å drive trening av muskulatur som stabiliserer ryggen, vil være gunstig for å redusere potensielle sekundære plager fra ryggen i fremtiden - dette gjelder ikke bare deg.

Lykke til!