Lengdevekst

Spørsmål

Hei.

Jeg er 19 år, og 170 cm høy. Begge foreldrene mine er høye (rundt 185) og jeg har to brødre på 24 og 25 som er rundt 190 cm. Er det noen sjanse for at jeg blir høyere enn det jeg er i dag? Kan jeg gjøre noe selv for at jeg skal bli høyere?

Jeg har ikke så mye skjeggvekst enda (men noe), kan dette være et tegn på at jeg ikke er 100% utviklet? Og til slutt - hvorfor i all verdens dager er jeg ikke høyere enn jeg er, når jeg har alle genetiske forutsetninger? Besteforeldrene mine er også høye.

Mann, 19 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Der er teoretiske muligheter fremdeles for at du kan bli lengre, spesielt når du nevner dette med at du ennå ikke har fått så mye skjeggvekst, hvilket kan tale i retning at du ikke er fullt utviklet ennå. De fleste har fått sin endelige lengde i din alder, men vi er alle forskjellige der, og noen er litt senere utviklet enn andre. Så dette kan der avgjort være grunn til å håpe på.
Jeg sier håpe, fordi du kan ikke gjøre noe selv for å øke lengdeveksten.

Ditt spørsmål på hvorfor du ikke er høyere, når du har alle genetiske forutsetninger, er interessant, og sier oss noe om at genetikk er et spennende og komplekst fag.
Du har ikke bare genene fra dine foreldre og besteforeldre, men en rekke andre gener, som virker "sammen" på svært komplekse måter, og det er ikke gitt at man får foreldrenes kroppsbygning, selv om dette ofte er tilfelle.

Man kan jo heller ikke gjøre noe med sin genetiske arv.
Men man kan gjøre noe med hvordan man ser på tingene, inkl sin egen kropp og lengde, og der kommer det gode gamle ordtaket inn:
Det handler ikke om hvordan man har det, men hvordan man tar det.

Og 170 cm er jo på ingen måte spesielt lavt, selv om det er under det statistiske gjennomsnitt.
Og så kan du som sagt ha øynene åpne, og se om du får oppleve videre lengdevekst, det er ikke helt umulig !

Lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-