Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Leggsmerter

Spørsmål

Jeg har vondt i den høyre leggen, mest påtagende når jeg går. Smerten virker å komme innenfra i leggen, og selv om det murrer litt når jeg holder meg i ro, er det ikke spesielt plagsomt når jeg sitter stille. Smertene kom helt uanmeldt midt i en golf-runde for en drøy uke siden. Jeg spiller en del golf og går derfor tilsvarende mye. Selv om det kan være til dels vondt å gå en runde golf på 4-5 timer, virker ikke smertene etterpå å ha øket så veldig. Derfor har jeg fortsatt i håp om at de en dag blir borte av seg selv.

Finnes det noen behandling for dette (kortison e.l.) eller er ro det som anbefales? Eller går det over av selv?

Mann, 36 år

Svar

Hei.

Smerter i leggen kan skyldes skade eller betennelse i en muskel, sene eller bein, eller de kan komme fra overfladiske eller dype blodårer. Noen ganger kan smerter i leggen skrive seg fra en lidelse i kneet, hoften eller ryggen.

Du forteller om leggsmerter som er verst ved gange, og som oppstod plutselig for en drøy uke siden. Den vanligste årsaken til slike smerter hos personer i din alder er skade eller betennelse i muskel-skjelettsystemet. Hvis smertene kom helt akutt eller du var utsatt for et traume, kan det ha oppstått en brist eller ruptur i en sene eller muskel, eventuelt et stressbrudd eller en brist i et av beina i leggen.

Smerter i fremre del av leggen kan skyldes beinhinnebetennelse (tibiaperiostitt). Slike smerter øker ved belastning, men kan også vedvare i hvile. Årsaken er gjerne feilbelastning, eventuelt kombinert med trening på hardt underlag i dårlig skotøy.

Såkalt ”muskellosjesyndrom” kan også gi smerter i fremre del av leggen (en sjelden gang bak i leggen). Dette er en anstrengelsesutløst sykdom som er forårsaket av at trykket i en ”losje” (dvs. et slags uelastisk rom som omgir en gruppe muskler) blir for høyt under trening, slik at blodårer og nerver klemmes av og utløser smerte. Muskellosjesyndrom er ikke uvanlig, og smertene kommer i forbindelse med aktivitet.

Smerter i bakre del av leggen skriver seg ofte fra nedre del av ryggen (f.eks. prolaps). Det kan også komme etter traume eller overbelastning, samt ved blodpropp i leggen.

Senebetennelser i leggen kan skyldes for rask økning i belastningsmengde og belastningsintensitet, ensidig løping på hardt underlag, dårlig fottøy eller fotfeilstillinger. Symptomer er smerter ved bevegelse av ankelleddet, og smerter ved belastning mot motstand av den aktuelle senen.

Uten å ha undersøkt deg er det vanskelig å si sikkert hva symptomene dine skyldes, og dermed å gi deg noen konkrete råd om behandling. Generelt ved akutte lidelser i muskel- og skjelettsystemet er det lurt å unngå eller redusere de belastningene som gir smerter i den akutte fasen, og senere trene opp strukturene igjen med langsomt økende belastning. Du bør bruke stabilt fottøy med god støtdemping, og være påpasselig med å varme godt opp før- og tøye ut leggmuskulaturen etter trening. Kortisonsprøyte er sjelden aktuelt i første omgang ved tilstander i leggen, men noen ganger kan man forsøke betennelsesdempende og smertestillende medikamenter (såkalte NSAIDs, f.eks. Voltaren) over en kort periode.

Symptomer som bør få deg til å kontakte lege er om leggen er hoven, rød, har endret temperatur (varm eller kald), eller dersom smertene blir verre eller ikke bedres i løpet av noen uker.

Håper dette var til hjelp, lykke til og god bedring.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-