Leddplager: Revmatisk?

Spørsmål

Hei, jeg er en kvinne på 30 år som er litt engstelig for at jeg har fått en revmatisk sykdom, men mens jeg venter på å komme til en spesialist så har jeg fått forskjellige meldinger fra fastlege, manuellterapeut og fysioterapeut, og jeg er egentlig bare forvirret og redd.
Bakgrunnen er at jeg har slitt litt med vonde ledd og muskler, og alt begynte etter at jeg i 2012 var gravid og fikk svangerskapsforgiftning, og stooore mengder vann i kroppen. Fikk da Karpal Tunell(?) syndrom i hånden, og etter fødselen var jeg mye plaget med vond skulder, og så begynte en smerte i fotbladet å komme snikende, samtidig som håndleddene ble vonde. Det i foten ble konkludert med at det var slimposebetennelse, og den gikk etterhvert over av seg selv. Jeg fikk kortisonsprøyter i begge håndleddene og har vært god siden da.
I 2015 begynte jeg å jogge, og fikk både vondt kne og beinhinnebetennelse, noe fysioterapeuten konkluderte med løpeskader. Fikk også vondt i skulderen sommeren 2016, men det trodde både jeg og legen min var senebetennelse etter flere uker med hakking av ugress.
Nå i februar begynte smerter i begge føttene, og jeg har siden da vært hos fysioterapeut og fått trykkbølgebehandling, spesielle såler og massasje. Da det ikke gikk vekk ble det MR bilde, og det viste hele 4 slimposebetennelser fremme under fotbladet. Har fått kortisonsprøyter og eg mye bedre nå. Han som satte sprøytene sa det var en av de kraftigste betennelsene han hadde sett. Før jeg var hos han og fikk sprøyter tok jeg noen blodprøver hos legen, og nå viste det seg at de var unormale. Har vært inne igjen og tatt nye prøver, og da lurte jeg på om de kraftige betennelsene jeg hadde kunne slå ut på en sånn prøve. Legen mente nei, men både fysio og sykepleier venninnen min mente det. Jeg spurte også fysio ut om MR bildene viste noe tegn til leddgikt, men da sa hun at nei, da hadde betennelsen sittet en annen plass. (Har leddgikt i familien) Nå vil jeg gjerne høre dine tanker?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

De fleste tilfeller av vondt i ledd skyldes IKKE revmatiske sykdommer. Det er særdeles vanlig å ha leddsmerter nå og da i livet, inkl slimposebetennelser, senebetennelser med videre.
Det er slik at en kan ta blodprøver for å se etter tegn til revmatisk sykdom, dersom en mistenker dette. Nå har du tatt noen blodprøver forteller du, og du spør om hva jeg tenker om dette.

Det store problemet her er at jeg ikke vet hvilke prøver som er tatt, og hva svarene var.
Et viktig poeng her er at du går til lege, fysioterapeut og manuellterapeut, og får forskjellige tolkninger og beskjeder fra forskjellig hold. Og nå får du i tillegg tolkinger fra en sykepleiervenninne. Det er da ikke rart at du blir forvirret og usikker.
Til det kan følgende sies: Fysioterapeuter, manuellterapeuter og sykepleiere har hver sine fagområder som de er eksperter på, og de kan ting som leger ikke kan. Men det å utrede pasienter med tanke på om vedkommende har en sykdom eller ikke, er det legens fagfelt og spisskompetanse. Det er det legen som har utdannelse i og kompetanse på, især når det gjelder tolkning av blodprøvesvar, -noe som ihvertfall ikke i det hele tatt er del av fagfeltet og utdannelsen til de tre andre yrkesgruppene. Det blir på en måte som å spørre rørleggeren om hva som kan være galt i sikringsskapet. Rørleggere har spisskompetanse på sitt fagområde, men ikke elektrisitet. Vil du finne ut om noe er galt i sikringsskapet, så skal du utelukkende forholde deg til hva elektrikeren sier. Slik er det også med det å diagnostisere revmatiske sykdomme, og å tolke blodprøvesvar.

Jeg kan som jeg forklarte ovenfor ikke uttale meg om blodprøvene dine siden jeg ikke vet hvilke det er eller hva svarene er, men jeg kan fortelle deg at du definitivt kan stole på at din fastlege kan tolke blodprøvesvarene rett, for det er noe vi som almenleger gjør jevnlig, ja nesten daglig kommer det folk til oss med leddplager som vi utreder med tanke på revmatisme, blant annet med blodprøver. Hvis vi vha blodprøvene får mistanke om at det kan handle om revmatisk sykdom, vil en oftest enten konferer med revmatolog eller henvise pasienten til videre utredninger hos revmatolog (=spesialist i revmatiske sykdommer)

Slimposebetennelser (bursitt) og beinhinnebetennelser vil ikke gi utslag på de blodprøvene en tar som ledd utredning av revmatisk sykdom. Slike betennelser gir ingen utslag på noen blodprøver i det hele tatt.

Hvis det hadde vært tegn til revmatisk sykdom hos deg og mistanke om det ut fra blodprøvesvarene, så kan du være trygg på at legen din hadde fortalt deg dette.

Jeg anbefaler deg å bestemme deg for å velge en-1-fagperson for å diagnostisere dine leddplager, for ellers blir det så lett "jo flere kokker jo mer søl", som du nå opplever.
Og det å diagnostisere revmatisk sykdom og å finne ut om du har eller ikke har det, er en så viktig jobb at du skal la kun din lege gjøre den jobben for deg, for det er legens jobb og fagfelt.

Du er nå forvirret og redd, og det er meget ugreit. Men høyst forståelig i din situasjon. Her er hva du skal gjøre for å kunne bli mindre redd: Du må bestille time hos fastlegen din og fortelle det du har fortalt til oss her, og si at jeg har gitt deg råd om å få en legetime for å få gått gjennom dette grundig, dvs med fokus på informasjon fra legen din om hva en nå har funnet / ikke funnet, hva en har avkreftet av mistanker osv, slik at du kan slippe din usikkerhet og redselen din nå. Jeg synes at du absolutt skal ta med en utskrift av spørsmål og svar her til legen din, slik at han/hun kan lese igjennom det i begynnelsen av legetimen, som en "bestilling" på hva slags oppfølging og informasjon du trenger nå.

Det er ingenting det du har skrevet her ihvertfall, som taler for at du skal være redd slik du er nå. Og så må du få legen din til å fortelle deg hvilke prøver som er tatt og hvorfor, hva svarene på prøvene er, og hvordan det skal tolkes og forståes.

Følg disse rådene, for de er gode og viktige. Ha det bra!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-