Ledd- og muskelsmerter

Spørsmål

JEg vet ikke hvordan jeg skal begynne, men har mye ledd og muskelsmerter, vært ute av jobb i tett på tre år. Problemene oppsto i 1984, med 2 prolapser i rygg, samt store søvnproblemer, muskel og leddsmerter.BLe bra i rygg, men de andre plagene forble, ikke så hyppige på det tidspunktet, men svært merkbare ved værforandringer, i kaldt og rått vær, etc.
Dette kom og gikk, masse sykemeldinger/egenmeldinger, etterhvert, store smerter i ben, (variseoperert i begge bena), og for 3 år siden så forverret situasjonen seg,som da resulterte i 1 års sykemelding, rehab, yrkesrettet attføring som jeg har måttet avslutte.
HAr vært på en del rtg, us'ereneste funn er en "bakers cyste" høyre kne. Smertene og hevelsene kommer stort sett ved enhver anstrengelse, de sitter i albuer, skuldre, håndledd, fingrer, nummenhetsfølelse der, hovne og smertefulle ankler, vonde hofter, stikking under fotsålene, utpreget stivhet om morgenen og ellers om jeg blir stående for lenge i samme stilling, eller om jeg sitter.Dårlig konsentrasjon og dårlig hukommelse, og som nevnt, store søvnproblemer.Tørre øyne, tørr munn.
Fikk påvist en reflux for ca et og et halvt år siden, tar Lanzo daglig, men synes nå at effekten av denne avtar.Endel plager i forbindelse med dette i form av sjeldne toalettbesøk,kvalme og oppblåsthet, smerter i øvre del av magen når jeg spiser.
Har vært til utredning hos rheumatolog, påvist en liten "Bakers cyste" bak h kne, og kneet hovner opp ved små turer til fots, og blir temmelig vondt.
Selvfølgelig sliten og lei av alt dette, men er mest av alt opptatt av hva dette "kalles", finne ut hva dette er, og om det er noe som kan gjøres noe med. JEg tar i perioder Naproxen,eller Arcoxsa,men er forsiktig pga mageproblemene.
Er også mye svimmel,og ikke særlig sprek med alt dette.

Relevante sykdommer/medisiner: Reflux, bruker LAnzo 30 mg for dette

Kvinne, 53 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Det er åpenbart at du ikke har det greit med alle de plagene dine over så lang tid, og ikke minst når du føler at du ikke har fått noen god forklaring på hva dette "kalles", slik du etterlyser i ditt spørsmål.
Ofte vil det å få en forklaring på plagene, være god hjelp i seg selv.
Har du spurt din lege helt i klartekst om dette i det siste ?
Jeg ville jo tro at det var et eller annet legen kunne forklare deg om dine plager, etter en så lang sykdomsperiode.

Jeg har sett mange slike tilfeller som ditt i mitt legearbeid, og jeg kan virkelig bekrefte at det ikke er lett hverken for lege eller pasient å løse en slik floke.

Med et så langvarig sykdomsbilde, har du gått gjennom en rekke undersøkelser og utredninger, og dette nevner du jo noe om også.
Jeg legger da merke til at man ikke har funnet noen brukbar forklaring eller løsning på dine problemer, selv etter så lang tid og mye utredning, inklusiv hos revmatolog, hvilket var det jeg ville anbefale for deg.
Det blir da selvfølgelig helt umulig for meg å gi deg noen enkel og grei diagnose på så sammensatte problemer fra så mange deler av kroppen, især når jeg ikke har tilgang til resultatet av alle undersøkelser, blodprøver m.v. som har blitt foretatt, og heller ikke noen oversikt over hvilke undersøkelser som har blitt og hvilke som ikke har blitt foretatt.

Er det lenge siden du var hos revmatolog ?
Dette høres for meg ut som riktig instans for utredning av dine plager.
Har du vært utredet mhp det som kalles Sjøgrens syndrom ?
Jeg vet ingen ting om du har dette, men la merke til det du sa om tørre øyne og tørr munn.

Så langvarige og komplekse sykdomsbilder som det du har, ville jeg ha henvist til en tverrfaglig vurdering ved en fysikalsk-medisinsk avdeling, som finnes på de fleste sykehus. Snakk med legen din om det kan være aktuelt.
Her blir du utredet tverrfaglig og behandlet av fagfolk fra en rekke forskjellige fagområder.

En annen aktuell mulighet, er å bli henvist til en smerteklinikk.

Og du bør diskutere med din lege om du kanskje burde ha hatt et lengre opphold på et kurbad eller rekonvalesens- eller opptreningssenter. Mange i din situasjon har nytte av dette og oppnår høyere livskvalitet etter et slikt opphold.

Beklager at jeg ikke kan gi deg en enkel og grei forklaring på hva dine plager skyldes, men antar at du skjønner at det ikke går an pr internett, uten legeundersøkelser, utredninger og blodprøver m.v.

Ønsker deg all mulig lykke til og god bedring !