Lavt stoffskifte ?

Spørsmål

Hei!
Jeg har i en årrekke følt meg " tufs" og " utenfor". Appetitten er nedsatt, jeg spiser lite men vekten er stabil.( ca. 63 kilo / 170 cm. ) Jeg fryser lett, men har normal kroppstemperatur. ( ca. 36,5 ) Jeg har lite tiltakslyst, de enkleste gjøremål er et ork. Jeg er plaget med svært treg mage/ obstipasjon til tross for mye væske / fiber i kosten. Negler og neglebånd brekker og fliser seg. Jeg har i tillegg konsentrasjonsvansker. Har vært undersøkt tidligere ( ca. 10 år siden )om det kunne være noe galt med stoffskiftet. Verdiene i blodet ble beskrevet som normale. Det ble imidlertid stilt spørsmålstegn ved om skjoldbruskkjertelen muligens var noe forstørret. Jeg har periodevis nokså hes stemme.
Kan disse symptomene peke i retning av muligens for lavt stoffskifte? (Jeg kan opplyse at jeg nylig er kommet i ovvergangsalderen ) Hvilke blodprøver er det viktig å få tatt og hvor mye kan man " stole" på disse prøvesvarene." Min erfaring er dessverre at dersom ikke håndfaste " bevis" finnes - så feiler man heller ingenting. Er det vanskelig å påvise et eventuelt lavt stoffskifte? Takknemlig for svar

Kvinne, 50 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Med dine symptomer, er det helt klart at jeg ville ha sjekket dine blodprøver hva gjelder "stoffskiftet" dersom du hadde kommet til meg med disse plagene.
Tilstanden "lavt stoffskifte" (hypotyreose) er meget vanlig og hyppig oversett.
Det at du er undersøkt for ti år siden, har ingen informasjonsverdi i dag, så bare få tatt disse prøvene.
Du bør få tatt : FT4, TSH, anti-TPO.

Du spør om man kan stole på disse prøvesvarene. Svaret er helt klart ja.
Tolkningen og ikke minst avgjørelsen om når man skal sette inn behandling (med stoffskiftehormonet Thyroxin) er derimot omdiskutert, og praksis er noe varierende.
Det finnes bl.a. en hyppig tilstand som heter "latent hypotyreose" hvor man ligger i "grenseland" for lavt stoffskifte, hva gjelder disse blodprøvene.
Hvis man har slike blodprøveverdier i gråsonen, så bør legen se om du har antistoffer for skjoldbruskkjertelen, såkalt anti-TPO.
Påvises disse, er du i ferd med eller har allerede fått lavt stoffskifte, og da er det ihvertfall smart å starte med behandling med Thyroxinhormon.

Du spør om det er vanskelig å påvise et lavt stoffskifte. Svaret er som du forstår av overnevnte, helt klart nei. Det er enkelt. Eneste problemet er igrunnen om legen "glemmer" å sjekke dette med blodprøver, evt unnlater å igangsette behandling.

Du sier videre at din erfaring er at dersom man ikke finner "håndfaste bevis" så feiler man heller ingen ting.
Du kjenner utvilsomt det du kjenner, det kan ingen lege motsi deg !
Men dersom blodprøvene viser at du ikke har lavt stoffskifte, så har du heller ikke dette.
Der finnes imidlertid en masse andre mulige forklaringer på dine plager.
Jeg ville sørget for at legen din sjekket vitamin- og mineralnivåer, blodprosent og jernlagre.
D-vitamin mangel er f.eks. riktig så vanlig på våre breddegrader, det ser jeg ofte i egen praksis og sjekker derfor ofte. Jernmangel likedan.

Dersom alle blodprøver viser seg å være normale, inkl. stoffskiftet, så er det teoretisk mulig at slike symptomer som du beskriver, kan skyldes depresjon.
Nå mener ikke jeg å "psykologisere" dine plager, jeg presiserer at jeg anser det som absolutt mulig at du har for lavt stoffskifte, men dersom all utredning ikke finner kroppslige årsaker til dine plager, så ville nærmest samtlige av symptomene dine passe inn med en depresjonsdiagnose.
Jeg kjenner ikke deg og har ingen forutsetning for å mene noe om sannsynligheten for dette for ditt vedkommende, men det jeg forteller, er at dette er meget velkjent for alle leger, at depresjon kan arte seg slik dvs med mer kroppslige plager enn egentlig direkte tristhet osv.
Så mitt poeng med å nevne dette, er at du også holder denne døren "på gløtt", dersom utredningen av deg ikke skulle finne noen annen forklaring.
Dette kan du også evt senere ta opp med din lege, dersom alt er normalt med blodprøver og utredning ellers. Poenget med det, er at der finnes jo meget effektiv behandling for dette også, som i såfall kunne hjelpe deg til å bli kvitt dine plager !

Men først av alt ville jeg få sjekket stoffskiftet og de andre blodprøvene, da dine symptomer nærmest er som hentet fra læreboken, hva gjelder lavt stoffskifte / hypotyreose.

Du kan lese mer om lavt stoffskifte / hypotyreose i vedlagte link.

ønsker deg lykke til og god bedring !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn