Lavt stoffskifte og slapphet

Spørsmål

Jeg har etter et svangerskap i 93 hatt for lavt stoffskifte, noe jeg ikke fant ut før i 97. Da ble jeg medisinert, og etter det har prøvene hvert lave hver gang jeg tar prøver og dosen blir økt, kan man øke i det uendeliget?? Jeg flyttet til spania og fortsatte og ta prøver der, det var fortsatt lavt men der mente de at jeg tok for mye medisiner. Jeg går nå på spanske Levothroid 100 mcg x 1,5. TSH 0,07 FT4 21,3. Føler meg slapp, går lett opp i vekt, sliter med å komme gjennom hverdagen. Kan jeg få enda større problemer under et evt. svangerskap til? Hva skal til for å få stabilisert stoffskifte og begynne å leve "normalt" igjen. Dette sliter meg helt ut.

Kvinne, 32 år

Svar

Hei
Du har altså hatt behandling for lavt stoffskifte i 7 år, men fortsatt utan at dosen med medisin er stabil. Du bruker no 150 mcg tyroksin om dagen - ein dose som er litt over gjennomsnittet.

Når legen skal finne fram til rett dose tyroksin, bruker han både blodprøver og dine opplysningar om korleis du føler deg. Symptoma ved lavt stoffskifte er imidlertid svært uspesifikke. Det betyr at plager som ein trur har med stoffskiftet å gjere, like gjerne kan ha sin årsak i heilt andre forhold. Blodprøvesvara blir derfor oftest viktigst for legen når han skal gi råd om dosering av tyroksin.

Du spør om dosen med tyroksin kan aukast i det uendelege. Svaret er ja med eit visst forbehold. Eg ville nok blitt litt skeptisk dersom ein kom opp i dosar på over 250-300 mcg i døgnet eller behovet for tyroksin brått blei mye større enn før. Den mest nærliggjande grunnen til dette vil vere manglande opptak av tyroksin i tarmen. Den dosen du brukar er imidlertid heilt ok.

Blodprøven viser TSH 0,07 og FT4 21,3. Dette passer med lett overdosering med tyroksin. I Norge tilrår ein at TSH skal vere mellom 0,5 og 1,5 under behandling med tyroksin. TSH går ned når stoffskiftet går opp. TSH på 0,07 er altså for lavt og tyder på at du bruker for mykje tyroksin. FT4 21,3 passer også med litt for høgt stoffskifte. Det er antakeleg ein liten dosereduksjon som skal til for å få den rette balansen - kanskje 25 mcg for dagen mindre enn no.

Behandling av lavt stoffskifte bruker ikkje å påvirke eit svangerskap i særleg grad. Du må imidlertid måle stoffskiftet fleire gongar i svangerskapet (kvar 4-6te veke) og gjennomsnittleg må ein auke dosen med tyroksin med 50 %. Etter at du har fødd skal dosen straks tilbake til det du brukte før svangerskapet. Lykke til!