Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lavt stoffskifte. Gravid i uke 19

Spørsmål

Hei,
Jeg er en kvinne på snart 40 år som er førstegangsgravid og i uke19. Min hypotyreose ble oppdaget i-06,da TSH var 28 og tyroxin12. Min hypotyreose ble fint regulert med 100 mgr Levaxin. Før svangerskapet var TSH noe over 1,og Tyroxin 20 (med tatt tablett før prøvetaking). Blodprøver tatt føst i uke 17 viser TSH økt til 6,05 og Tyroxin15 (ikke tatt Levaxin før prøvetaking). Nå er jeg snart 19 uker.Jeg leser i svarene til deres endoklinologer at det er TSH verdier som sier noe om risikoen for fostermisdannelser,og ikke tyroksinverdier som man skulle tro, og at suboptimal hjerneutvikling er godt dokumentert for TSH>10, altså ikke langt fra min verdi på 6,05.
Jeg har 2 spørsmål:
1- Hvor stor er risikoen for problem med hjerneutviklingen når minTSH har steget i de viktige første 15 ukene? Jeg vet at noen allmennleger har tidligere svart at det ikke er risiko, men endokrinologen deres har ment litt annerledes. Jeg siteter ham fra et svar: i svære studier kan ein imidlertid finne ein viss samanheng mellom gjennomsnittleg "intelligens" og nivået på TSH, dvs høg TSH medfører ein liten reduksjon i gjennomsnittleg intelligens.Suboptimal hjerneutvikling er godt bevist for TSH>10.
2- Jeg har økt levaxin fra 100 til 125 daglig,men dersom jeg tar prøver om 6-8 uker som hypotetisk viser for eksempel 4, da har jeg mistet 8 dyrbare uker. Er det ikke bedre å være mer aggressiv med doseøkning i graviditeten enn å være forsiktig? Hva om jeg øker til 125 mgr 6dager i uka og 150 en dag i uka?
Mvh
Kvinne snart 40 år

Svar

Hei!
Jeg vil si at 6,05 er godt innenfor 10 og medfører overhodet ingen problemer for hjernens utvikling. Det er en verdi som er helt akseptabel. Det er heller ikke ukomplisert å dossere "aggresivt" slik at TSH verdiene blir lave. Det mest opptimale er såkalt euthyreot, altså fysiologisk normale verdier. Overdosering vil gi deg ubehagelige symptomer og kunne stresse fosteret. Jeg vil ikke komme med noen doseforslag utover det opplegget du har med legen din og vil fraråde deg med selvdossering. Mitt forslag er å ta hyppigere blodprøvekontroller for å se trenden i blodverdiene av TSH

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-