Lavt selvbilde

Spørsmål

Jeg sliter med dårlig selvbilde og selvtillit.
Sammenligner meg ofte med personer som er bedre enn meg og føler stadig utilstrekkelighet, misnøye med hvordan jeg ser ut og hvordan jeg er.
Jeg opplever det som vanskelig å nyte livet og leve i parforhold når jeg hele tiden føler meg konkuranseutsatt, og det dukker opp automatiske tanker om at andre er bedre enn meg og jeg er utilstrekkelig. Ett eksempel er at jeg ofte tror at tidligere partnere av min kjæreste så bedre ut, hadde større penis og var i bedre stand til og tilfredstille henne enn hva jeg er/har. Det er også andre ting som går på intelligens og kunnskap der jeg i daglilivet er redd for og vite mindre en hva andre gjør.
Jeg vet at det er feil å tenke slik og at det ikke er fakta, men antagelser som jeg skaper. Likevel så er det svært vanskelig og stoppe dette tankemønsteret. Hva kan jeg gjøre?
Er det beste alternativet og oppsøke en psykolog? Lurer og på om dere kan anbefale gode og seriøse selvhjelpsbøker som kan forebygge og styrke dette?

Mann 27

Mann, 27 år

Svar

Hei.

Jeg synes du har skrevet et godt formulert brev til oss, hvor du viser betydelig grad av innsikt i dine egne problemer og utfordringer. Det er et veldig godt utgangspunkt for endring.

Du viser at du ikke er fornøyd med å ha det slik du beskriver, og da er du altså klar for å jobbe med dette, slik at du kan få det bedre.

Jeg synes derfor at du ubetinget og uten tvil skal få opprettet kontakt med en psykolog, som du bør gå til over en god del tid fremover. Det kan gjerne ta lang tid, for her snakker vi om personlighetsendring, men du er en ung person med livet fremfor deg, og i tillegg er det slik at unge personer har større potensiale for endring enn eldre mennesker, så alt dette er ting som taler sterkt for å satse på terapi, og det er også prognostisk gode faktorer, som altså taler for at du kan få til den nødvendige og ønskelige endring her.

Du kan enten oppsøke en privatpraktiserende psykolog direkte, hvis du finner en som ikke krever henvisning fra lege, eller du kan be din fastlege om å henvise deg.

Når det gjelder selvhjelpsbøker så er utvalget så enormt at jeg absolutt ikke har oversikten. Har derfor ingen konkret anbefaling.
Jeg synes imidlertid at du skal velge en psykolog og terapi over en del tid, fremfor en selvhjelpbok, som aldri vil kunne være like effektfull som reell terapi.

Jeg håper at denne peptalken er det du trenger for å hoppe i dette, for her ligger enorme muligheter og venter på deg. Grip disse mulighetene!