Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lavt blodtrykk og svimmel: Bør det behandles?

Spørsmål

Hei. Jeg var hos legen min i går og målte blodtrykket mitt igjenn. For 3 uker siden var blodtrykket mitt 97/63 og i går var det gått enda lenger ned 90/60. Er dette lavt for en på min alder?


I følge legen min sa hun at det begynnte å nærme seg farlig lavt.
Hvor langt ned kan blodtrykket gå før det er kritisk og hva kan skje hvis det blir lavere?
JEg føler meg ikke i form. JEg er utrolig svimmel og klarer ikke å konsentrere meg en hel arbeidsdag.
Hva kan jeg gjøre for å få opp dette?
Håper på et svar.

Relevante sykdommer/medisiner: Mye mageplager og vondt i nyrene. Senkningen er fin

Kvinne, 30 år

Svar

Hei!

Jeg har full forståelse for at du er svimmel og har manglende konsentrasjonsevne. Blodtrykket ditt er litt lavt. Et normalt blodtrykk er stort sett definert som 120/ 80. Vi aksepterer imidlertid ”alderstillegg” og sier at alder pluss hundre vil være et normalt/ akseptert systolisk trykk (overtrykk), mens 80 er normalt diastolisk trykk (undertrykk).
Det systoliske trykket er det trykket hjertet trenger for å pumpe ut blod, mens det diastoliske trykket er trykket i hjertet mens det fylles (fylningstrykk).
Imidlertid er vi mennesker forskjellige, mens noen har høyt blodtrykk uten at vi kan finne en årsak, er dette også tilfelle for mennesker med lavt blodtrykk.
Det er definitivt best å ha et lavt blodtrykk, men hvis det blir for lavt så vil man kunne bli slapp og svimmel.
Trykk under 90 mm Hg systolisk er definert som sjokk og skal behandles.
Du sier ingenting om hva som er blitt gjort i ditt tilfelle, om du er utredet eller om du skal utredes for årsaken til dette lave trykket.
Vanligvis så gir store blødninger lavt blodtrykk, mens i hverdagen så er nok uttørring den vanligste årsak. Drikker du nok væske i løpet av dag? Det er viktig å få i seg 2 til 3 liter væske daglig, og hvis du trener så må du drikke mer. Kutt ut alt som virker vanndrivende som kaffe, te, alkohol osv. Spesielt er dette viktig i perioder hvor du taper mye væske, som under menstruasjon, har diaré osv. Kostholdet ditt er også viktig for blodtrykket. Fire til fem regelmessige måltider om dagen er viktig. Hvis du har for lite salt i kosten, kan dette bidra til lavt blodtykk.
Jeg synes du skal snakke med din lege om dette, og få tatt noen blodprøver og sjekket elektrolytter og hormoner (stoffskifte,ADH).
Du bør også ta en 24 timers blodtrykksmåling og et EKG (hjerteprøve).

Lykke til og god bedring!