Lav vekt

Spørsmål

Hei
Jeg er 21 år, 175cm høy og veier bare 55 kg. Jeg føler meg ikke bra sånn som jeg ser ut og har et meget sterkt ønske om å gå opp i vekt.
De jeg spør om hjelp sier ”da må du spise mer….”
I mitt tilfelle så hjelper ikke dette. Hadde det vært så enkelt, hadde jeg vel ikke hatt noe problem! Jeg spiser ikke lite mat. Jeg spiser minst 3 måltider hver dag, gjerne flere. Har et bra og variert kosthold. I tillegg trener jeg styrke 3 ganger i uka og drikker protein- og karbohydrat-shaker.
Har vært et år i militæret og hadde da et helt annet aktivitetsnivå enn det jeg har nå. Det hjalp heller ikke. Uansett hva jeg gjør eller hva jeg spiser forblir jeg like mager.

Det virker som om kroppen min rett og slett ikke vil ta til seg næring.

Det jeg da lurer på er: Finnes det en medisinsk behandling som kan hjelpe meg, noe som kan sette ned forbrenningen eller lignende?
Vil det ha noen som helst hensikt for meg å oppsøke en lege?

Mann, 21 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Du er nok litt undervektig, idet du har en Body Mass Index (BMI) på 18.
BMI regnes ut slik: kroppsvekt delt på (høyde x høyde)
Man regnes som normalvektig med BMI mellom 20 og 25, (men det kommer en god del an på beinbygning, muskelmasse m.v. også.)

For at du skulle komme opp i en BMI på f.eks. 21, så må du legge på deg 9 kg, og ende på 64 kg. Dette burde ikke være noe urealistisk mål.
Disse 9 kg bør fortrinnsvis bestå av mest muskler, men hvis du har svært lite kroppsfett, er det bare bra om en del av vektøkningen er fett også.

Jeg ser at du trener styrketrening, og det er bra.
Men det er mange måter å gjøre det på, og for ditt vedkommende, så må du trene (og spise) slik som vektløftere gjør.
Det "vanlige" opplegget med styrketrening er jo 10-12 repetisjoner x 3 sett, men dette er ikke det du trenger for å legge på deg.

Du bør trene få repetisjoner med tunge vekter, gjerne holde deg i 2-repetisjoner per sett, og max 3 sett. Fokuser utelukkende på basisøvelser som markløft, dype knebøy, benkpress, kroppsheving i stang.
Alt annet kan du glemme, det er bare "dill-dall" i denne sammenhengen.
Disse basisøvelsene mobiliserer de store og sammensatte muskelgruppene, og hardtrening av disse øker kroppens egenproduksjon av testoteron og veksthormon. Treningsøktene må ikke være lenger enn max 45 minutter, for blir de lenger enn det, begynner kroppen å produsere stresshormoner som f.eks. kortison, som bryter ned muskulatur.

En muskel må ikke trenes mer enn maks annenhver dag, den skal hvile og bygge seg opp på hviledagen.
For ditt vedkommende som skal legge på deg, er det ikke å anbefale å holde på med aerob trening som jogging, sykling o.l. Bruk hviledagene til spising og hviling.

Like etter en treningsøkt, i løpet av så få minutter som mulig, må du få i deg en dose med raske karbohydrater, f.eks. en sportsdrikk med glukose eller aller helst dextrose (en sukkertype). Les innholdsfortegnelsen.
Disse sukkertypene gir et svært raskt stigende blodsukker, som igjen utløser en betydelig økning av kropppens insulinproduksjon.
Det er denne "insulintoppen" man er ute etter, for insulinet er et såkalt anabolt hormon, dvs det "åpner kanalene" inn i muskelcellene, slik at de kan ta opp maksimalt med protein etterpå.
Så, etter karbodrikken, f.eks. når du kommer hjem, skal du ta en stor dose protein. Da har du fått høye insulinnivåer pga karbodrikken først, og du får maksimalt igjen for proteinene.
Du bør velge proteinshaker som inneholder mye karbohydrat, de som bare har proteiner og minimalt med karbohydrater er beregnet på de som ikke vil legge på seg. Drikk slike shaker mellom og til måltidene. Ta en før du legger deg. Noen som virkelig går inn for det, setter ferdig en shake på nattbordet og tar den i løpet av natten, men det er kanskje å gå litt langt, selv om det er klart gunstig i forhold til å gå opp i vekt.
Du bør alltid ha en sunn olje i shaken, både for helsens skyld og for de ekstra kalorienes sin del. Bruk et par spiseskjeer pr shake.
Rapsolje er glimrende, både fordi den er smakløs, og fordi den inneholder sunne enumettede fettsyrer.
Linfrøolje eller Udos oil er også ideelle alternativer.

I tillegg til proteintilskuddene, bør du spise mat med høy næringsverdi.
Protein til alle måltider, dvs. kjøtt/fisk/egg. Meierismør på brødet, mye pålegg. Peanøttsmør er veldig bra, inneholder masse kalorier, proteiner og sunt fett. Ha på et tykt lag.
Ha alltid med deg nøtter i lommen, hvorenn du går, og småspis dette hele dagen.
Ta et multivitamintilskudd, og et omega 3-preparat.

I motsetning til folk flest, bør du avslutte dagen med et stort måltid, for man legger mest / best på seg om natten. F.eks. en stor porsjon egg og bacon.
Bruk rikelig med olje på all mat, over salater osv.

Det er igrunnen ganske enkelt å legge på seg, men man må virkelig jobbe med saken, tenke spising hele tiden.
Hvis du søker på internett på søkeordet "bulking" , vil du få en rekke gode tips fra personer som trener slik at de vil gå opp i vektklasse m.v.
Hvis du hadde sett porsjonene til kroppsbyggere når de er i "oppbyggingsfasen" ("bulking") så hadde du blitt ganske overrasket. Det er VOLDSOMME greier. Mange spiser 10-12.000 kalorier om dagen. Og det krever både tid og engasjement !

Jeg har skrevet mye mer om disse tingene i et tidligere svar som du finner på linken overfor til høyre.

Denne anbefaler jeg deg å lese.

Der finnes også en egen og moderne treningsform med vekter, som stadig flere bruker med godt resultat. Det kalles HST, eller Hypertrophy Spesific Traning. Dette er en særegen måte å organisere sett og repetisjoner på, som er vitenskapelig testet å være overlegen andre konsepter, i forhold til å legge på seg muskler.
Dette finner du masse om på nettet, søk på Google e.l.
En grei side er:
http://www.hypertrophy-specific.com/hst_index.html

En del personer som ikke klarer å legge på seg, selv med riktig trening og mat, trener for mye. Ikke tren mer enn 3 harde treningsøkter i uken a max 45 minutter. Men da må det være skikkelig hardt også, med svært tunge vekter !

Du spør om det er noen vits i å gå til legen med problemet.
Sannsynligvis handler det om å spise og trene riktig slik som jeg har beskrevet ovenfor, men jeg synes du godt kan starte med en legesjekk, bl.a. for å utelukke at du f.eks. har "for høyt stoffskifte" eller hyperthyreose som det kalles, men da hadde du nok følt deg syk i tillegg.
Det er også teoretisk mulig å ha en parasitt eller innvolsorm, selv om jeg ikke tror dette er særlig sannsynlig. Dette vil isåfall stjele mye av maten du får i deg. Dette undersøkes enkelt og greit med en avføringsprøve.

Det er helt klart at du vil få til dette, men det krever kunnskaper i massevis. Så søk videre på nettet, bruk også nyhetsgruppene:
alt.sport.bodybuilding og misc.fitness.weights

Jeg ønsker deg lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-