Låst nakke

Spørsmål

Har låst nakke på 5 uken. Smertefullt. Får akupunktur. Litt bedre bevegelse etterpå, men stivner igjen på natten. Noe massasje. Har vanskelig for å svelge spesielt på morgenen. Ble hoven i tunge , gane. Dette er litt bedre. Legen mener jeg bare må vente. Manuellterapeuten har prøvd å jobbe med nakken noe som gjorde den verre. Jeg kan ikke ligge på mage/rygg, da skjærer smertene i nakken og hodet. Sitter og sover. Hva gjør jeg?.....???????? Kan dette være magnesiummangel? Har i flere år vært under sterkt press på jobben. Det er vanlig med lungebetennelse når sommerferien kommer. I år kom dette. Har du noen forslag? Jeg holder meg oppe, men begynner å bli fortvilet. Har sluttet i jobben og skulle jobbe freelance. (Har nådd ald.grense) Kan ikke tenke meg å slutte å jobbe. Jeg har medisiner for astma, høyt blodtrykk,Albyl e og Nexium. Tar D,e vitamin og magnesium. Har fått Sobril (liteneffekt) og Paralgin major. Da sover jeg og blir sløv, men blir ikke bedre. Kan jeg håpe på et svar med positivt utfall?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Jeg kan naturligvis ikke si noe sikkert om hva dette skyldes eller ikke skyldes, uten å undersøke deg. Men jeg kan tenke litt høyt omkring dette, og gi deg noen råd.

Det som er lettest å svare på, er ditt konkrete spørsmål om det skyldes magnesiumangel. Det er det ikke, siden magnesiumangel aldri er årsak til stiv og låst nakke.
Det skyldes tilnærmet alltid stivhet og kramper i musklene i nakken, og jeg har ingen holdepunkter for at det ikke er tilfellet hos deg også. Spør legen din om ikke han/hun er helt enig i det.

Hvis det er det som er årsaken, så er dette vanlig og ufarlig, men selvfølgelig kjempevondt.
Årsaken er på en måte en slags ond sirkel, hvor smerten pga stramme nakkemuskler (som f.eks. kan oppstå som følge av stress) gjør at man uvilkårlig og ubevisst spenner seg i nakken og beveger seg mindre, for da utløser en ikke smerten så mye. Det kalles avverge-spasme. Du avverger smerte ved å ikke bevege deg, og det ruller etterhvert på seg til en spasme (=krampe) i musklene.
En muskelkrampe gjør uhyre vondt, og da spenner man seg enda mere, og får enda mer vondt, og så ruller snøballen.

Behandling er da å dempe smerten såpass at du klarer å få bevegelighet i nakken igjen, og så begynne å bevege nakke igjen, starte i det små, men stadig og hyppig. Heve skuldrene, forsøke side til side med hodet (nei-bevegelse) og lett bukking, rulling med hodet etterhvert osv.
Men det får du naturligvis ikke til nå pga smerten.
Derfor må du ha sterkere smertestillende enn det du har fått, for å få dempet smerten såpass at du kan få bevegeligheten igang igjen.
Det må legen din gi deg, forutsatt at dette altså er muskulært, slik jeg anser som mest sannsynlig.
Når ikke Sobril og Paralgin Major virker godt nok, så må du ha noe som er sterkere og som faktisk virker. Først når du får god nok smertelindring, vil du kunne begynne å få bevegeligheten igang igjen, og først da er du begynt på å komme deg ut av den onde sirkelen med smerter og mer kramper.

En muskel som står i spenn hele tiden, slik jeg formoder du har, er kjempevond, og blodsirkulasjonen blir nedsatt m.v. Tenk bare på om du f.eks. stod og holdt en stein i hånden, med armen strak ut fra kroppen. Da vil du etterhvert begynne få særdeles sterke smerter, og de vil bli verre og verre så lenge du holder muskelen i samme stilling. Slik er muskelkramper, og bevegelse er løsningen. Men for å få det til, trenger du altså her og nå sterkere medisiner.

Når du har fått medisiner som demper smerten godt nok, vil du med fordel kunne oppsøke en fysioterapeut som viser deg øvelser du kan gjøre selv hjemme. Da må du huske å ta medisinene før du skal til fysioterapeuten og før du skal gjøre øvelsene.
Lette gåturer hvor du slenger med armene i vanlig gårytme, er også ofte svært gunstig for låst nakke. Men igjen; smertestillende medisiner før treningen / gåturen.

Det er greit å være skeptisk til sterke medisiner, men ikke i slike tilfeller som dette. Det gjelder bare å få brudt den onde sirkelen, og så kan du etterhvert slutte med medisinen igjen.
Ta med fordel med deg en utskrift av svaret her til legen din, så han/hun ser hva vi har snakket om, og så tar dere opp tråden derfra.

Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn