Lariam versus Malarone

Spørsmål

Jeg skal til Afrika (safari i Kenya + Kilimanjaro). I den forbindelse med Kilimanjaro-bestigningen har det oppstått en diskusjon om bivirkningene ved bruk av malarimedisinen Lariam kontra bivirkningene av Malarone (som er 3 ganger så dyr). Det hevdes at Lariam gir som bivirkning sterk hjertebank, en bivirkning som ikke følger ved bruk av Malarone. Kan det sies noe om dette ? Er det andre forskjeler i bivirkninger av de to nevnte medisiner ?

Mann, 45 år

Svar

Det er de psykiske bivirkningene vi er mest redde for, når det gjelder Lariam. Hjertebank er en av en lang rekke øvrige bivirkninger. Man kan også få søvnforstyrrelser. Malarone har ikke mer bivirkninger enn Placebo, når det gis til friske forsøkspersoner.

Det er en prisforskjell, men det er vel toppen på gjerrighet å ta hensyn til det: 12 tabletter Malarone koster 352,70, du trenger en tablett per dag fra dagen før du reiser inn i malariaområdet til syv dager etter at du er ute av malariaområdet. Lariam koster Kr. 218,60 for åtte ukers behandling, du starter en uke før, og fortsetter fire uker etter oppholdet. Dersom du har tatt Lariam før, og tålt det, er det ingen grunn til ikke å bruke det. Du kan også ta en tablett som prøvedose to søndager på rad i god tid før reisen, for å se om du tåler det. Dersom oppholdet er på mindre enn en måned og du ikke har tatt Lariam før, vil jeg holde en knapp på Malarone 3 x 12 tabl koster Kr. 1058,10, men i forhold til hva turen totalt koster er det en bagatell.