Langvarige smerter

Spørsmål

Hei! Jeg fikk diagnosen benhinnebetennelse for 2 år siden. Etter masse celebra, fysioterapi++ har de funnet ut at diagnosen var feil og problemet sitter trolig i kneet. Når fysioterapisten går inn bak kneet og masserer trigger det enorme smerter og etter en dag eller to også i leggen og under foten. Leggen står i spenn. Jeg har tatt MR av kneet og de fant bare ut at det er vann i kneet (betennelse). Ellers "intet og bemerke". Legen min sier han vet ikke hva han skal gjøre og har aldri sett noe lignende. Han gav meg en ny dose Voltaren. Fysioterapisten som ser hvor mye smerter jeg har når han masserer, sier jeg må ikke gi meg før legen sender meg videre i systemet. Jeg har ikke trent på 2 år. Sliter med konsentrasjon ved studier pga smerter, er så lei av å høre leger si "skift sko, ta 100 celebra, etc, etc". Fysioterapisten tror det kan være "trange losjer" evt. en nerve som er "i klem" og dette gjør at smertene setter seg sånn nedover leggen og under foten. Jeg klarer ikke å gå tur og ikke sykle, kun svømme. Kan det være en ide å gå til Volvat i Oslo? Hvor kan jeg få hjelp snarest? Jeg kan ikke begripe at så lenge MR bildet og røntgen ikke viser noen skade må jeg bare bite i meg smertene og forberede meg på noen år på sofaen. Det må være en eller annen lege i verden som vet hva jeg snakker om. Kan Dere evt. spørre nevrologen om han har noen ideer om hva dette kan være? Smertene under foten går som en strek fra hælen til tærne. Som om det er i en sen. Mens leggen er stort sett veldig vond over det hele på fremsiden. Kneet er bare vondt av og til, og veldig vondt under fysioterapi. Går det ann å finne feilen ved ett kirurgisk inngrep eller må det ses på ett bilde før man kan gå inn?

Relevante sykdommer/medisiner: Voltaren, Celebra, 8 mnd fysioterapi

Mann, 28 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kjære deg.

Jeg kan utmerket godt forstå at du er lei og sliten av å ha det slik, og ikke oppleve hverken tilfedsstillende forklaring eller behandling.
Jeg håper du ikke har forventninger til at jeg skal kunne ha mulighet til å stille noen diagnose pr internett, uten å ha muligheten til å undersøke deg.
Skal imidlertid prøve å formidle noen råd om hva du kan foreta deg videre.
Jeg støtter også fysioterapeuten din som vil ha deg til videre utredning, for å "forberede deg på noen år på sofaen" høres jo ut som en ualminnelig lite konstruktiv løsning.

Dette med kronisk losjesyndrom som blir nevnt, kan jeg hverken utelukke (eller bekrefte) ut fra det du beskriver, men visse ting kan tale i den retning, slik som at leggen er "står i spenn". Smertene under fotsålen som går som "en strek fra hælen til tærne", behøver heller forøvrig ikke ha noe med leggplagene direkte å gjøre, jeg tenker f.eks. i retning av noe som heter plantar fasciitt, som er en betennelse i "plantarfascien", som er en "seneplate" som brer som en vifte fra hælen fremover mot tærne.
Dette kan kureres med bl.a. cortisoninjeksjoner i mange tilfeller.
Jeg vet ikke om det er dette du har i foten, men du kan jo nevne det for din lege, som så kan undersøke deg for det.

Jeg synes imidlertid helt klart, at med så langvarige plager som du beskriver, og ingen hjelp å få, taler for at din lege bør henvise deg til en eller flere spesialistundersøkelser.
Hvis du hadde vært min pasient på kontoret, ville jeg nok først ha henvist deg til en spesialist i fysikalsk medisin. Disse finnes på de fleste større sykehus etterhvert. Evt ortoped.
Da vil du få en fornyet undersøkelse med "nye øyne" som ofte er lurt, og i tillegg sitter spesialisten på spesialkompetanse og -erfaring innen sitt fagfelt som din fastlege ikke nødvendigvis har.
Det ville undre meg svært om ikke din fastlege var enig i at du bør henvises videre til videre utredning, og ikke bare fortsette å henvise deg til behandling / fysioterapi, for en tilstand man ikke vet hva er for noe.
Generelt bør man jo ha en diagnose før man igangsetter behandling, for å vite hva man skal behandle (og hvordan).
Hvorvidt du skal oppsøke Volvat som du spør om, har jeg ingen formening om, men de har iflg deres hjemmesider ikke spesialist i fysikalsk medisin eller ortoped, ser det ut som. Imidlertid er det mange som velger en "second opinion-vurdering av en almenlege nr 2, nettopp for å få nye øyne til å se på problemet. Dette er ikke nødvendigvis noen dårlig ide ut fra et slikt perspektiv. Men jeg ville nok ha prioritert å komme meg til en spesialist.
Hvis du mot formodning skulle ha problemer med å få din fastlege til å henvise deg til fysikalskmedisiner eller ortoped, hvilket jeg tviler på, så er der privatpraktiserende ortopeder i mange norske byer, som du kan oppsøke selv uten henvisning. Søk på Gule Sider under Leger-> Ortopedi hvis dette synes aktuelt.

Du spør om å gå inn med et kirurgisk inngrep for å "finne feilen". Dette er nok uaktuelt, man åpner vanligvis ikke opp uten å ha den ringeste mistanke om hva man skal se etter, hverken i leggen eller andre steder på kroppen.

Jeg har full forståelse for din frustrasjon, og håper med dette at du har fått inspirasjon og noen konkrete tips til hvordan du skal håndtere problemet ditt videre for å få det løst.

Ønsker deg all mulig lykke til og god bedring !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn