Langvarige ryggsmerter

Spørsmål

Jente, 36 år, fikk lite midstilt prolaps i juli 2003 - nesten bra i des sm år, hadde kun "veldig vondt i ryggen". Ny smell i januar 2004, ble hele tiden sendt hjem fra legen med at det var muskelsmerter - dro til Volvat i okt 2003 - prolaps L5/S1. Byttet lege...ny MR 22/4: rudimentær skive i forb med lumbosacral overgansvirvel, skiven L5/S1 er degenerert - antydet dorsal glidning av L5 på S1. Lite prolaps i midtlinjen i underkant av skiven gir lett impresjon i duralsekken. Var hos ortoped - "vente og se i ca 3 mnd", fikk tilbud om epidural kortisonsprøyte i ryggen - tok det - ble ikke bedre - han som satte sprøyten ba om ny MR-tatt for en uke siden-igjen til ortoped - kan ikke opereres, vil bli værre. Ny MR gir sme diagnosen - men usikkert om nerverøttene affiseres. Ble sendt hjem - uten anelse om hva som gjør at jeg blir værre - og hva jeg kan gjøre for å bli bedre. Har hodt meg i god aktivitet selv om det har holdt hardt til tider....

Har bare blitt værre og værre siden januar...kan ikke sitte mer enn ti min i slengen, stå er også veldig vondt - det er nå de siste ukene som å ha en kniv i ryggen - helle saltvann i et åpent sår..avtar når jeg ligger. Har truet meg på jobb (regnskapsfører...) hele tiden, måtte legge inn årene og sykemelde meg 30%; i april - jobber for det meste liggende på gulvet....

Spørsmålet er da - etter en lang inledning - hvorfor kan jeg ikke opereres, og er det nerverøttene som affiseres nå - var ikke slik da dette begynte - blir bare værre og værre. Er aleneforsørger og en smule oppgitt. Dagene er et mareritt til tider.. Hva gjør jeg nå....er bekymret for jobben min - å gå sykemeldt og jobbe fra gulvet med sterke smerter i laaang tid.... Har aldri tidliger hatt problemer med noe som helst - hatt god helse og trent jevnlig.

Kvinne, 36 år

Svar

Hei.
Ryggsmerter er en svært vanlig forekommende plage, som rammer så mange som 60-80%; av alle i løpet av livet. Slik du har erfart, kan plagene for noen være nærmest invalidiserende. Selv om det ikke finnes noen "vidunderkurer", er det heldigvis svært mye som kan gjøres for å lindre plagene. Over tid vil langt de fleste også bli spontant bedre. Selv om situasjonen kan synes fortvilet for deg nå, tror jeg det er god grunn til å være optimistisk med tanke på bedring.

Du skriver langt og fyllestgjørende om hva som har skjedd med deg siden plagene begynte, men lite om hva slags konkrete plager du har. Det virker for meg som om du først og fremst har smerter i selve ryggen, og ikke så mye utstrålende smerter til bena. I så fall kan det være grunnen til at ortopedene ikke vil operere deg. Det er nemlig slik at en ryggoperasjon ofte vil lindre strålende smerter til bena (dvs. "isjias"), men ikke lindre smerter i ryggen. Dette er helt uavhengig av om det er påvist et prolaps eller ikke. Det du risikerer ved å la deg operere når du "bare" har ryggsmerter, er derfor at disse smertene blir verre uten at du oppnår noe som helst annet enn et arr på ryggen. Dersom det påviste prolapset affiserer nerverøttene vil det føre til isjias-smerter nedover i bena (disse nerverøttene er nemlig en del av isjias-nerven). Hvis du ikke har smerter nedover i bena er derfor sannsynligvis ikke nerverøttene affisert, uavhengig av hva MR-undersøkelsen sier !

Du spør hva du skal gjøre nå. Her er noen forslag: Mange som sliter med langvarige ryggsmerter har et stort informasjonsbehov, fordi langvarige smerter ofte fører til usikkerhet omkring både årsak, tilstand og utsikter fremover. Du kan begynne med å lese svar og informasjon om ryggsmerter og isjias her på Lommelegen (søk f.eks. på "rygg" i spørsmålsdatabasen). Når det gjelder videre behandling, ser det for meg ut som om du ikke har forsøkt noe særlig av dette foreløbig. Det finnes flere vitenskaplig anerkjente muligheter:

Fysioterapi kan lindre plagene for mange, og gi hjelp til å komme gjennom hverdagen. Effekten er imidlertid sjelden mer enn "her og nå", og vil som regel ikke gi langvarig bedring.

Manuellterapi er en utrednings- og behandlingsform som gis av spesialutdannende fysioterapeuter, og som i mange tilfeller kan tilby en bred og fruktbar tilnærming til problemet. Les mer om dette i linkene under.

Kiropraktikk er en utrednings- og behandlingsform som ofte har mye å tilby kroniske ryggpasienter. Kiropraktikere kan også rekvirere røntgenbilder for videre utredning. Les mer om dette også i linkene under.

Du beskriver i spørsmålet ditt en stå på-innstilling (fortsatt i jobb tross smerter) og et godt utgangspunkt for bedring (god helse, trent jevnlig). Fortsett som du gjør med å holde deg aktiv og i gang, oppsøk informasjon og aktiv behandling slik jeg har skissert over, og dette skal gå bra !

Lykke til.

Lenker:
www.ryggnett.no
www.ryggforeningen.no
www.rygginfo.no
www.manuellterapi.no
www.kiropraktikk.no