Langvarige ryggplager

Spørsmål

jeg har vert plaget med til dels store smerter i ryggen de siste 3 år, av kortere og lengere varighet, opptil 2-4 måneder av gangen.
Har hatt ryggplager før det også, men ikke i den grad som i de siste 3 år.
Når det er på sitt verste så klarer jeg ikke å sitte eller stå.Det er bare snakk om minutter så må jeg reisemeg opp fra stolen.
Må da bevege meg eller legge meg ned.
Smertene sitter i korsryggen, vondt når jeg bøyer/vrir meg, uansett retning.Tåler ikke ujevnt underlag og ved gange så stikker/river det noen gangeri ryggen/lår.
Ved å kjenne på ryggsøylen nederst i korsryggen og oppover så er det vondt og ømt ien avstand på 6-7 cm.Smertene stråler til framsiden av lårene og leggene, ikke så mye på baksiden av lårene
I tillegg til de konstante smertene så får jeg uten forvarsel plutselige sterke stikkende og skjerende smerter i korsryggen, som også går ned i lårene,spesielt høyre hofte/lår.
Høyre fot fryser hele tiden, mens venstre fot er nummen,prikking og følelse av at den ikke er heltmed(kraftløs).Det har hendt at jeg har hatt problemer med å få trykket inn koblingen når jeg kjører bil, foten er kraftløs.
Har også vondt i underarmene, ovenfor håndleddene, ikke så sterke smerter, men det kjennes, pluss at hendene og fingrene ikke har full følelse.Spesielt om morgenen når jeg står opp.Noen ganger problemer med å holde gjenstander, kaffekopp, tv-kontroll etc.
Glipper ut av hånden.
Har smertene i underarmen og dårlig følelse i hender noe å gjøre med ryggplagene? Har tidvis hodepine og stivhet/vondt i nakken.
Hadde en periode i fjor (2003)slapp endetarmsmuskel, luften slapp ut i tide og utide uten at jeg hadde sikkelig kontroll over det, det var jo ikke behagelig, dette varte i flere måneder, men det synes som det har rettet seg nå.Noen ganger er det som vannlatingen ikke fungerer som den skal.
Er mon tro dette forårsaket ev ryggplagen?
Tå og hel gang går greit uten at smertene øker. Har normal matlyst og ingen vekttap.Har vert til fysikalsk behandling uten at det hjalp noe. Det er tatt røngten bilde av ryggen hvor det ble konstater slitasje mellom to skiver og pluss skjevhet i ryggen.
Men etter min oppfatning så skulle vel ikke det forårsake plagenes
varighet og type. Jeg er ikke i arbeid og er ikke arbeidfør heller. Har ikke uføretrygd.Har hatt hjerteinfarkt for 12 år siden.

Så hva kan de konkludere med etter den beskrivelse jeg har gitt av problemet?
Hva kan eventuelt CT eller MR avdekke av skader i ryggen som vanlig røngten ikke gjør?

Mann, 55 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Symptomene du beskriver kan godt ha sin årsak i press på nerver i ryggen eller trange forhold for ryggmargen. Svakhet i muskulaturen, prikkinger, nummenhet og problemer med endetarm og vannlating er typiske, men ikke spesifikke symptomer for nerverotsirritasjon i ryggen.

Smertene i armene må i såfall komme fra klem på nerver i nakken, det kan vanskelig forklares ut fra press på korsryggsnervene.
Andre forklaringer kan være nevrologiske sykdommer som f.eks. MS, revmatologiske lidelser med smerter fra hofteledd og bekkenledd.

Disse plagene må jo utredes hos fastlegen din og jeg kan ikke skjønne at du ikke har tatt CT eller MR for lenge siden med så opplagte symptomer? Vanlig røntgen har egentlig liten plass i diagnostikken av ryggsmerter - MR er den foretrukne metode, og her man ville kunne se prolapser, trange forhold for røtter og ryggmargen samt eventuelle sykelig forandringer i selve ryggmargen. MR kan gjøres både i korsrygg og nakke. Dessuten kan en MR av hodet avklare om det foreliggger tegn til nevrologiske lidelser.

Be legen din henvise deg til MR.