Langvarige astmaforverrelser

Spørsmål

Har en sønn på 16 år som fikk påvist astma da han var 1 år. Vi har gått jevnlig til fast astmaspesialist. Da han likevel har ofte astmaanfall fikk vi også time hos en annen astmaspesialist på sykehuset for 2 år siden.(få en annens mening)Av ham fikk sønnen min Montelukast og ville gi ham en ny astmamedisin som het Relevar 92/22. Han har ikke tatt Relevar men fortsatt med Seretiden samt montelukast. (Fikk mye sopp)Han skulle ta fast allergitabeletter i tillegg. Han har størst utfordringer ved infeksjoner da han blir tett, hoster og mye slim og det piper i brystet. I de siste 3 årene har astmaen forverret seg. Da han før stort sett hadde infeksjonsutløst astma,vinterstid, har han nå også reagert etter kontakt med husdyr, pollen og andre ting han er allergisk mot. Da blir han dårlig i astmaen et par dager. Det som er hovedproblemet er imidlertid ved infeksjoner og at astmaen henger i mange uker. Han hoster til han spyr hver natt, det piper og surkler i brystet og jeg opplever liten effekt av astmamedisiner. Dette har igrunnen vært et problem i flere år, og siden astmamedisiner ikke fungerer optimalt har hans faste astmaspesialist sagt at han ikke tror han har astma men refluks. Han gikk på refluksmedisin da han var mindre uten videre effekt. Han har likevel nå startet på nexium. Han er nå på sin 10 dag med veldig tetthet, mye slim og store hostekuler nattestid. Han har hatt bronkitt som han fikk penicilin for men det er astmaen som nå henger igjen. Når han nå er så tett fikk vi anbefalt av fastlegen å ta Seretide 8 trykk om dagen over noen dager. Dette istedenfor Prednisolon 40 mg tab som han hadde tatt et par dager da legen mente mindre bivirkninger. Vi har forstøverapparat og han får ventoline etter behov ca 3-4 ganger daglig. Etter noe mindre tetthet i går er han igjen i dag helt tett og hoster mye slim og det piper i brystet. Mitt spørsmål er todelt: Hvordan få sønnen min bedre nå og har du tanker om hva slags behandling han trenger ?Har ikke kontroll på astmaen.

Svar

Hei

Du skriver at din sønn som nå er 16 år fikk påvist astma da han var 1 år gammel og har blitt fulgt jevnlig hos en astmaspesialist. Jeg ser derfor på astmadiagnosen som sikker. Han har tidligere hatt stort sett infeksjonsutløst astma vinterstid samt forverring ved kontakt med diverse allergener. De siste 3 årene har hans astma imidlertid blitt verre, og forstår jeg det riktig har han nå symptomer mange uker også etter en luftveisinfeksjon. Det du beskriver er dessverre ikke uvanlig.

Grunnbehandling ved astma er gjerne en kombinasjon av inhalasjonssteroider og langtidsvirkende b2-agonist - dette får din sønn i Seretide. Dersom anbefalt daglig maxdose inhalasjonssteroid og langtidsvirkende b2-agonist ikke er tilstrekkelig for å ha kontroll på symptomer, kan man forsøke å legge til Montelukast. Montelukast kan dempe betennelsen i luftveiene ytterligere og dermed redusere symptomer som slim og tetthet. Dersom man ikke opplever effekt av Montelukast ila. 1 måned, er det sjelden grunn til å bruke den videre. Dette er forutsatt at den benyttes utenom infeksjoner. Du skriver at hovedproblemet nå er at symptomene henger i mange uker etter luftveisinfeksjoner. Det finnes alternativer til Seretide som er mer anvendelig idet å øke daglig dose i perioder hvor man er verre, som f.eksempel ved infeksjoner. Seretide er i utgangspunktet ikke godkjent for dette. Det har også kommet noen inhalasjonsmedisiner på markedet hvor medisinen er i svært små partikler, noe mange har opplevd som nyttig. Da din sønn som er 16 år er 190cm høy og 100kg trur jeg ikke det vil være noen betenkeligheter ved å gi han doser som en som er 18 år. Diskuter gjerne dette med legen som følger ham opp. Diskuter gjerne også hvorvidt et alternativ til Seretide som er egnet for å justere dose ut ifra symptomer kan være veien å gå. Prinsipper som SMART og MART som innebærer å selv justere daglig dose etter behov kan være nyttig for din sønn fremover. De fleste unge og voksne greier dette helt utmerket på egenhånd. Noen har også en såkalt egenbehandlingsplan som er utarbeidet i samråd med legen hvor det er skriftlige retningslinjer for justering av medisiner ved forverrelser. Dersom man ikke kommer til målet ved å øke inhalasjonssteroider, kan det være nødvendig å begynne på en kur med prednisolontabletter. Det mange opplever ved å øke daglig dose tidlig i forverrelser er at forverrelsene ikke henger i like lenge som de ville gjort uten justeringer i starten.

Når det er sagt er det helt riktig at legen som følger opp sønnen din å også tenker andre mulige årsaker til din sønns plager. Refluks kan forverre astma. Jeg vil også anbefale dere å spørre legen om din sønn er aktuell for andre nyere tilleggsbehandlinger ved enkelte typer astma. Det kan dreie seg om behandling som er forbeholdt allergisk astma, og astma med mange eosinofile celler. Astmaspesialisten har mest sannsynlig vurdert dette, men jeg tenker uansett det kan være nyttig for dere å diskutere det - jo mer dere vet om din sønns sykdom, jo bedre vil han sannsynlig leve med den.

Håper dette var nyttig for dere. Lykke til!