Langvarig stygg hoste

Spørsmål

Hei!
jeg er en jente på 16 år som har pådratt meg en stygg hoste etter en tur i fjellet. Det startet med vondt i halsen og hes stemme. Dette ga seg etterhvert, men så begynte jeg å hoste. Det er mest tørrhoste, men det hender jeg hoster opp slim. Jeg går nesten å hoster konstant, og dette er svært plagsomt, så nå spør jeg dere om hjelp. Hva kan dette være? Og burde jeg gå til lege med dette? Tusen takk for hjelepn!

Kvinne, 16 år

Svar

Hei!

Det kan jo godt tenkes at du har fått en uvanlig form for lungebetennelse som har et mer langtrukket forløp enn vanlig lungebetennelse. Det finnes også lungesykdommer som kan gi hoste over svært lang tid og som er svært plagsomme. Noen av disse kan bedres betraktelig med enten antibiotika eller kortison.

Jeg synes du skal la legen din undersøke deg, ta evt blodprøver og bestille røntgenbilde av lungene dine. Hvis det er ukalre funn der kan lungene utredes videre med en spesiell type CT som kalles HRCT, som viser lungevevet på en fin måte. Dette kan avklare om det er en sykdom i selve lungevevet.

Hosting og harking kan også skyldes irritasjon og sykdommer i svelg og bronkier, og dette kan også legen din ta stilling til om må utredes feks hos lungelege.

God bedring!